adampation adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Aslında yeni bi işletme için ilk olay yeni müşteri olsa da yıllar geçtikçe müşteri doygunluğuna ulaşır, o satten sonra amacın yüzde 80 i mevcut müşteriyi elde tutmak olmalıdır ki bunlar da çok çok küçük hareketlerden geçer. Örneğin bir playstation cafe için konuşalım;
-İçeri girer girmez kasada duran arkadaş kasada değilse bizi görünce direkt gelmesi (bazı eşekler gördüğü halde haala farklı bi şey ile ilgilenmeye devam ediyor)
-Güleryüzlü olması, gülmüyorsa bile somurtmaması yani işini severek yaptıgını bana hissettirmesi (bu da ancak çalışana düzgün maaş ve çalışma ortamı verirsen mümkün)
-Playstationu açtırdık diyelim. Adamın özellıkle gelip kolu bagladıktan sonra kolların temizliğinin en son ne zaman yapıldıgı hakkında bilgi vermesi (çok küçük bi şey ama benım gibi temizlik hassasiyeti olanlar için artı)
-Ödeme yaparken masa üstünde kolonya gibi şeylerin olması.
-Sürekli ama sürekli gittiğim bi yer ise ve artık tanışmışsak 3 5 tl nin hesabını yapmaması (bu yanlış anlaşılmasın adamın emeği 1 tl de olsa vereceksın diyenler olacak ben de öyle düşünüyorum fakat olay su cebımde para yoktur o an girer arkadasımla oynarım yarın bırakırım abi diyebilmeliyim. Sabah bırakır çıkarım. Kısacası karşılıklı güven olmalı)
gibi gibi bir sürü şey sayarım.

Şu yukarıda saydıgım şeylerden bir tanesinin eksik olması benım o yere gıcık olmam ıcın yeterli. Dün waffle yemek için kardeşimle her zaman gittiğim yere gittim. Biraz kalabalıktı siparişi verdik oturduk bizimkini de sıraya aldılar. O sırada kasayı gözlemliyorum birisi geldi bi şeyler söyledi (sanırım acelem var vs dedi duymadım) onun waffle kutusunu en öne aldılar ve önce verdiler adam gitti. Bunu görünce kasadaki arkadaşa durumu anlattım benden sonra gelene nasıl benden önce verdiklerini sordum kem küm etti. Dedim kalsın siparişi iptal etmek istiyorum bir daha da uğramayacağım. Aynı gün 3 farklı hesaptan kötü yorum yazdım. 1 2 ayda bir gittiğim yer tek hareketi ile gözümden bu şekilde düşer benim ve eminim benim gibi birçok insan var. Burada konu 1 kişiyi beklemek değil hak yemek. Enayi yerine konmak.

Bir başka olay anlatayım. Playstation cafeye gittim kasaya geçtim ps açtıracağım. Çalışan 2 kişi var sanırım salona arkadaş grupları gelmiş onlarla ilgileniyorlar (ikisi de) ortalama 5 dk bekledim onlara da durumu anlattım çıktım. Aynı şekilde google dan yorumu ekledim. Ha çok iyi işletmeler yok mu var onlara da örnek vereyim.

Playstation cafe arıyoruz uygun fiyatlı. Google dan bi yer bulup adama wp den yazdık gayet ıyı fıyat verdı gittik oraya ama dukkan kapalı. Adamı aradım anlattım dükkanu açacak eleman adamdan habersiz açmamış dükkanı. Özürler dileri çok mahcup oldu elemanını aradı uyuyakalmış 20 dk bekledım (sırf adam benım yuzumden elemana kızmasın senın yuzudnen musterı kaybettık dıye) ardından eleman geldi 1 saat oynadık ücret almayalım dediler yine de ödedim. Bu yer benim gözümde En uygun en kral yerden daha öne geçti. Hataları var mıydı evet ama telafi etmeyi bildiler...

Müşteriye yaklaşım her zaman önemli bunun da yolu eğitimden geçiyor bana sorarsanız. Lise mezunu biri ile iletişim kurmakla üniversite okumuş, hayatında düzenli kitap okuyan biri ile iletişim kurmak arasında "genelde" dağlar kadar fark oluyor.

Belki yanıldıgım yerler vardır bilemiyorum ama düşüncelerimi yazmak istedim. Güzel bi konu
tabiki hocam ufak tefek detaylar önemli mesela benim bi müşterim var ilk zamanlar reklamlarından sonuç alamadık ama iletişimden dolayı güvendi devam etti başka biri olsaydı asla devam etmezdim demişti bazen sonuçlar kötü bile olsa ilginden dolayı devam ediyorum diyorlar.