Astra'nın, Fable'ın, Opus 5'in ve Sol'un birisinin yapıp diğerinin yapamadığı bir iş ile karşılaşmadım henüz. Bunu rahatlıkla söyleyerek başlayabilirim. Her yeni model çıktığında insanları fomoya kaptırmaya çalışan bir kitle var. Her model bir öncekinden uçurum daha iyiymiş gibi lanse ettiriliyor. Sınırları biraz daha farklı olabilir ama önemli olan şu ki siz o sınırlara ne kadar ihtiyaç duyuyorsunuz? Hal böyleyken karar vermek için bence bir kaç seçim var ve bunların hiçbirisi teknik seçimler değil.
1. OpenAI Modelleri günlük işlerde daha anlaşılabilir bir dil takınırken kodlama işlerinde Anthropic modellerine kıyasla alışkın olmayan insanlar için anlaşması nispeten daha zor bir yapıda. Ne istediğinizi net şekilde tarif edip, nerede durmasını ve yol boyunca nelerin üzerinden geçmesini net olarak veridiğinizde bir asker edasıyla o işleri layığıyla yerine getirir ve durur. Kontrolü tamamen ona bırakırsanız overengineering potansiyeli çok yüksek.
2. Anthropic modelleri biraz daha -yönetmeyi- seven modeller. Siz yine nihai hedefinizi verirsiniz, o size sorularını sorar, cevaplarınıza istinaden de yol haritasını kafasında oluşturup geliştirir ve durur. Durduğu aşamada da nelerin eklenebileceğini ya da değiştirilebileceğini önermekten çekinmez.
Ben yakın çevreme öneri yaparken genellikle teknik backgroundına bakarak; ne istediğini net şekilde anlatabilecek birisiyse, teknik donanımı belirli bir seviyedeyse ve ortaya çıkacak şeyin nasıl olması gerektiğini biliyorsa OpenAI, daha -vibecoding- temelli yahut kafasında nihai ürün var ve fazla yönlendirecek teknik bilgisi yoksa da Anthropic tarafını tavsiye ediyorum. Mevcut durumda şu daha iyi denebilecek hiçbir şey yok ortada. Sadece hangisi size daha çok hitap ediyor onu seçmelisiniz. İkisinin de $20 paketlerini test ettiyseniz sadece hangisiyle daha iyi anlaştığınıza odaklanın lütfen. İlla bir sınıflandırma yapacaksak, OpenAI asker üretiyor, Anthropic insansı robot. En nihayetinde ikisi de cephelerinde başarılı mücadele ediyor. Fable A'yı 10 seferde yaparken Astra 2 seferde yapıyor, 10 dk sonra Astra'nın 10 seferde yapamadığını Fable tek seferde yapıyor vs. vs.