Selam olsun,
Böyle konular açınca "kendine hayrın olsun" diyen çok oluyor.
Haklılarda.
Ben kendi hayat tecrübemden kendi kazanımlarından ve öğrendiklerimden damıtarak kısaca yazmaktayım.
Uzun geliyor bazı okumaktan imtina edenlere lakin hedef kitlem onlar olmadığından pek bir önemi yok.
Şimdi projelerinizle, yatırımlarınızla ya da meziyetlerinizle para kazabilirsiniz ve bu kazandığınız para sizi rahat yaşatabilir ama bir tık ilerisini konu etmek istedim.
Ömrünüzün geri kalanında çalışmadan hayatınızı idame ettirecek kadar bir kazançtan.
Bunun yolu ticaret ya da ticari zeka değildir ya da becerileriniz değildir.
Para bağlantılarla kazanılır, ikili ilişkilerle kazanılır.
Dünyanın en güzel peynirini siz yapıyor olabilirsiniz ve bunu satarak para kazanabilirsiniz ama bu peyniri ulusal pazarda tüm zincir marketlerde satabilmek için peynirinizin kalitesi değil bağlantılarınız olması gereklidir.
Genel yanılgı işimi ne kadar iyi yaparsam o kadar çok kazanırım düşüncesidir.
Bu çok mantıklı bir düşüncedir yani öyle olmasını bende çok isterim ama maalesef yaşadığımız dünyada işler o şekilde ilerlemiyor.
Bir ürün, hizmet işine girmeden önce bağlantılarınızı güçlendirmeniz lazım gelir.
Mesela üç harfli marketlerde yönetici düzeyinde tanışıklıklarınız olduğunda ya da bir spor kulübünde kongre üyesi olduğunuzda sizden daha değerli firmalar, ürünler, hizmet olsa bile sizin ürünleriniz satışa sunulur.
Ben bunları yazarken tasvip ettiğimden yazmıyorum aksine karşıtıyım ama gerçek dünya bu şekildedir.
Geçenlerde bir dostumun imalatını yaptığı ürünü üç harfli bir marketin tüm şubelerinde satışına konulmasının tek nedeni o kararı verecek kişiyle olan hatırdı.
Bunları yazınca antipatik, iğreti edici olduğumun farkındayım elbette ama yazmaktan imtina etmeyeceğim zira hak ettiği değeri göremeyen birçok kaliteli ürün, girişim, hizmet görüyorum.
İsterim ki doğru yolda yürüyüp yani doğrudan kastım piyasanın işleyiş gerçekliğiyle uyumlu yürüyüp insanların kazanç sağlasın.
Bağlantıları yani kanalları oluşturmadan bir işe girmemenizi tavsiye etmek isterim naçizane.