Hocam öncelikle konuya zaman ayırıp bu kadar detaylı, rehber niteliğinde harika bir katkıda bulunduğunuz için çok teşekkür ederim. Klavyenize sağlık, resmen Linux kültür dersi tadında bir yorum olmuş.
Söylediğiniz her kelimeye sonuna kadar katılıyorum. MX Linux konusunda çok haklısınız; DistroWatch listelerini yıllarca domine etmesinin arkasında o eski/orta donanımlara can suyu olması ve kendine has pratik araçları (MX Tools) var. Ama güncel donanımlarda potansiyeli tam yansıtamadığı bir gerçek.
CachyOS ve yeni nesil işlemci mimarileri (özellikle AMD Zen serisi) hakkındaki tespitiniz ise nokta atışı. Cachy'nin o optimize edilmiş kernel yapısı ve işlemci yönetimi, yeni donanımlarda performansı gerçekten başka bir boyuta taşıyor. Arch tabanının o 'stabilite korkusunu' da çok güzel esnetmişler, kurcalanmadığı sürece kaya gibi gidiyor. Masaüstü tarafında ben de KDE Plasma’nın o özgürlükçü ve özelleştirilebilir yapısını GNOME'a göre biraz daha çok seviyorum. System76'in Cosmic masaüstü ortamını ise ben de merakla takip ediyorum ama dediğiniz gibi tam kararlılığa ulaşması için hala biraz fırın ekmek yemesi lazım.
Fedora Immutable (Silverblue / Kinoite) öneriniz de konuyu okuyan yeni başlayacak arkadaşlar için altın değerinde bir tavsiye olmuş. Sistemi bozma korkusu olmadan, güncel kernel ile Red Hat arkasında takılmak tam bir konfor alanı.
Sizin gibi tecrübeli dostların böyle teknik ve yapıcı yorumlarla konuyu büyütmesi beni çok mutlu etti. Değerli vaktiniz olduğunda her zaman beklerim hocam, foruma sizin gibi tecrübeli Linux'çular lazım!"