Konuyu gördük madem naçizane fikirlerimi belirtip katkıda bulunmak isterim;

MX Linux güzel bir sistem. Bizzat 1 hafta kadar deneyimleme şansı elde ettim. Distro Watch'ın senelerce ilk sırasında yer alması kaynaklı dikkatimi çekmişti. MX Linux'un kendi geliştirmiş olduğu bazı araçlar hazır bir şekilde sistemle beraber geliyorlar ve bu araçların hastaları var. Bu araçlar öyle aman aman şeyler de değil. USB biçimlendirme, CD/DVD yazma vs. gibi araçlardan bahsediyorum. Kitlesi biraz çok eskiden beri kullanıp da alışkanlık haline getirmiş kitle. Sistem kötü mü? Elbette hayır. Debian tabanında Antix Linux'un küllerinden doğup halen geliştirilmeye devam eden güze bir sistem. Ancak şahsi fikrim bayağı eski ve aynı zamanda düşük özellikte donanıma sahip değilseniz kayda değer bir tercih değil. Bunun yerine Linux Mint XFCE veya Arch, CachyOS tabanında XFCE, LXQT masaüstü ortamlarını düşük donanımlar için daha çok öneririm.

Eğer nispeten yeni nesil bir işlemciye ve donanıma sahipseniz; özellikle AMD Zen 4-5 mimarisi ve muadili Intel işlemciler için tek durağınız var o da CachyOS. İşlemci yönetimi konusunda muazzam derecede başarılılar. Hele bir de yanında AMD veya Intel tabanlı bir grafik donanımınız varsa tadından yenmez. Arch tabanlı olması sizi korkutmasın o kadar da stabil olmayan bir sistem değil. Çok kurcalamadığınız sürece herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Yeni nesil masaüstü ortamı tercihinizde de 2 seçeneğiniz var; GNOME ve KDE Plasma. Her ikisinin de kendine göre avatantajları, dezavantajları var. Ben KDE Plasma severim mesela, sizlere de Plasma öneririm. Son zamanlarda "System 76" tarafından geliştirilen yeni nesil masaüstü ortamı "Cosmic" ise halen tam oturmuş değil. Ancak macera arayanlara kapısı açık elbette.

Ben yeni başlayacağım, çok eski donanımım yok ama Arch tabanına da bulaşmak istemiyorum (şimdilik) diyorsanız, size tavsiyem Fedora ve Fedora'nın "Immutable" olarak adlandırdığı "Silver Blue ve Kinoite" versiyonlarıdır. Özellikle Immutable sürümlerinde sistemi bozmanız, çökertmeniz neredeyse imkansızdır. Çekirdek, Debian tabanına göre çok daha güncel tutulur. Ancak arkasında Red Hat gibi bir dev olduğu için daha stabil deneyim elde edersiniz.

Sorularınız olursa vakit buldukça yardımcı olmaya çalışırım.