Son dönemde sosyal medyada ve bazı platformlarda sürekli şu tarz söylemler görüyorum.
“Hosting işine başlamak için çok fazla teknik bilgiye ve yüksek sermayeye ihtiyacınız yok.”
Açık konuşmak gerekirse bu söylem, sektöre dışarıdan bakan insanlar için fazla romantize edilmiş geliyor.
Evet, bugün reseller alıp WHMCS kurarak birkaç saat içinde satış yapmaya başlayabilirsiniz.
Ama hosting sektörünü sadece “panel kurup paket satmak” olarak görmek bence ciddi bir hata.
Çünkü işin gerçek tarafında
sunucu yönetimi, Linux bilgisi, network, DNS, mail servisleri, güvenlik, yedekleme, sanallaştırma, saldırı yönetimi, uptime, veri sorumluluğu gibi birçok kritik konu var.
Bir müşterinin verisi silindiğinde, backup çalışmadığında, disk patladığında, mail IP’si blacklist’e düştüğünde, sunucu saldırı aldığında, network erişilemez olduğunda “Ben teknik bilmiyordum” deme şansınız olmuyor.
Bu sektör bence sadece satış işi değil; aynı zamanda ciddi bir operasyon ve sorumluluk işi.
Özellikle son yıllarda “kolay para kazanılır” mantığıyla sektöre giren çok fazla kişi görüyorum.
Bu da maalesef hem müşteri mağduriyetlerini artırıyor hem de sektörün kalitesini düşürüyor.
Yanlış anlaşılmasın; herkes bir yerden başlayabilir.
Kimse doğuştan sistem yöneticisi olmuyor.
Ama “teknik bilgiye ihtiyaç yok” söylemi ile “öğrenerek başlanabilir” söylemi birbirinden çok farklı şeyler.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Sizce hosting sektöründe işin minimum teknik seviyesi ne olmalı?
Gerçekten teknik bilgi olmadan sürdürülebilir bir hosting firması yönetilebilir mi?
Özellikle kriz yaşamış arkadaşların yorumlarını merak ediyorum.