Arkadaşlar bugün yaşadığım bir şeyi anlatacağım.
Sokakta bir kedi buldum durumu çok kötüydü ağzının yarısı yok büyük ihtimal köpek saldırısı ya da farklı bir kediyle kavga etti diye düşündüm öyle bırakıp gidemedim eve gidip kedi çantasını aldım geri döndüm hala aynı yerdeydi zar zor yakaladım çantaya koydum.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesine götürdüm devlet olduğu için en azından müdahale ederler yardımcı olurlar diye düşündüm ama tam tersi oldu.
Muayene ücreti aldılar yaraya pansuman yapmadılar sadece bunun enfeksiyon olduğunu söyleyip birkaç ilaç yazıp gönderdiler yatış yok müdahale yok.
Burası devlet değil mi neden ücretsiz değil dediğimde ekip gelip alsaydı ücretsiz olurdu gibi bir cevap verdiler yani ben vicdan yapıp götürdüğüm için ücretli biri gelip alsa ücretsiz böyle saçma bir şey olabilir mi?
Neyse dedim aldım özel veterinere götürdüm orada da durum ayrı bir boyut.
Günlük yatış 850 TL en az 30 gün kalması lazım dediler fakülteden verilen ilaçları da yetersiz bulup ekstra ilaç yazdılar eczane eczane gezip ilaç bulmaya çalıştım zar zor hallettim.
Ama olay artık para değil.
Benim anlamadığım şu bu hayvan sokakta sahipsiz ben alıp götürüyorum ama ortada ne düzgün bir sistem var ne gerçek bir destek her şey bireysel vicdana kalmış.
Ben almasam o hayvan orada ölüp gidecekti.
Gerçekten soruyorum bu sokak hayvanlarının sorumluluğu kimde devlet mi belediye mi yoksa bizim gibi denk gelip dayanamayan insanlar mı?
Hayvan hakları diyoruz ama iş uygulamaya gelince ortada hiçbir şey yok.
Bugün ben uğraştım yarın bir başkası uğraşmaz çünkü insanı soğutuyorlar.
Öncelikle merhaba ve geçmiş olsun. İyi niyetinizden şüphem yok ama hemen her vatandaş gibi bu konuda bilgisiz olduğunuz için hem bir sürü para ödemişsiniz hem de kedi şifayı bulamamış.
Bu sürece çok hakim biri olarak size detaylıca yazayım bundan sonra aklınızda bulunur.
Evvela;
Yaralı, vefat etmiş hayvan gördünüz diyelim
Yaşadığınız yer Büyükşehir ise oranın çağrı merkezini arıyorsunuz (İstanbul için Alo 153)
Veteriner bölümüne sizi aktarıyorlar orada hangi ilçede olduğunuz soruluyor. Buna göre size ilgili yerin acil telefonunu veriyorlar veya aktarım yapıyorlar.
Not: İlçe belediyesinin çağrı merkezi nosunu biliyorsanız daha iyi, direkt arayıp ilgili acil birime bağlanabilirsiniz
Akabinde sizden adres isterler, üzerinde hayvan ambulansı tarzında yazı olan bir araç gelir hayvanı alır ve uygun görülen herhangi bir merkeze götürür.
Sizden de hiçbir ücret talep edilmez.
Not2:Belediyeler arası nasıl bir anlaşma var bilmiyorum bazı yerlerde ilçe belediyesi ilgileniyor bazı yerlerde İbb araçları oluyor. Benim tahminime göre belirli bir mesai aralığına/yoğunluğa göre yardımlaşarak çalışıyorlar gibi geliyor bu hususu net bilmiyorum.