Sorun şu: Oyun oynarken ekran kartı gücünün büyük kısmını ana monitöre verir. Özellikle yüksek Hz’li bir monitör kullanıyorsanız (mesela 500 Hz gibi) GPU sürekli o ekrana maksimum FPS üretmeye çalışır. Bu durumda ikinci monitörde açık olan video veya uygulamanın FPS’i düşebilir ve küçük takılmalar hissedilebilir. Yani sistem kötü olduğu için değil, ekran kartının önceliği ana monitöre vermesinden dolayı olur.
Ben de iki monitör kullanıyorum. Ana monitörüm 500 Hz, yan monitörüm 240 Hz. Oyun açtığımda yan monitörde video izlerken bazen küçük droplar olabiliyor. Çok büyük bir kasma değil ama dikkat edince fark ediliyor.
Bunun basit bir çözümü var. Ana monitörün Hz değerini biraz düşürdüğünüzde (mesela 500 yerine 360 veya 240 gibi) ekran kartının yükü dengeleniyor ve iki monitörde de görüntü daha akıcı oluyor. Ben denediğimde iki ekran da rahatladı ve video tarafındaki takılmalar kayboldu.
Kısacası sorun genelde sistem gücü değil, yüksek Hz’in GPU’yu tek ekrana odaklaması. Ana monitörün Hz’ini biraz düşürmek çoğu zaman sorunu çözüyor.