Merhabalar, bazı kesime daha rahat fikirlerimi anlatabilmek için bu başlığı seçtim. Fazla kafa yormadan kendimden bahsediyim, ilk websitemi 2017 yılında yayınladım o günden beri neredeyse her gün web ile ilgilendim, yüzlerce projede yüzlerce yazılımıcı üstadlarım ile dirsek çürüttük.
Asıl değinmek istediğim konuyu yapay zeka kırınıtları bile yokken bir şeyler üreten kişiler çok iyi anlayacaktır diye düşünüyorum.
Son zamanlarda hem forumda hem farklı yerlerde paylaşılan projelerde (Genellikle website) yapay zeka kullanıldığı söylendiğinde yada anlaşıldığında buna direkt tepki gösteren kişiler türemeye başladı, kendi çapımda bu kişilere baktığımda da şunları görüyorum; yapay zeka zımbırtısı çıkmadan önce IDE bile görmemiş kişiler şimdi yapay zekaya arka planı çorba gibi ama kullanıcı arayüzü "çalışan projeler" yazdırınca kendilerinde bu yetkinliği buluyorlar.
Yapay zeka çıkmadan da önce zaten bir proje geliştirirken benzerlerini yada kullanılacak araçların varsa açık kaynak kodlarını iyice incelerdik, kafamıza yatan kısımları birebir alıp kendi projemize uyarlardık. Yapay zekadan destek alırkende çoğu zaman bu yapılıyor.
Yapay zekaya 3 5 sayfa websitesi yazdırıp kendini web aleminde her şeyi yapabileceğini düşünen kişilere de şöyle bir fikrim var; halihazırda yüzbinlerce dolarlık kullanıcılara hizmet vere projeler var (Ahrefs, Semrush vb.), buyrun kendi anlayışınıza göre bunları kopyalayın yada harika şekilde "yazdırın".
İşin sonunda olay şu, birisi yapay zekay kullanarak bir iş ortaya koymuş, altında hemen biten şu kişiler "Cursor iyi yazmış", "Claude promptları güzelmiş" vs vs.
O zaman ilgili kişiler için sadece NoteBook++ kullanılarak yazılan bir proje sunalım? En mükemmel harika websitesi öyle olur galiba?
YZ ile kod yazdıracak kişiler, biraz spesifik bir iş için kodlama yaptırınca işten anlamıyorsa ciddi sıkıntı yaşayacaklar. Bende bir çok fonksiyonda angarya işlerde özellikle yz'den faydalanıyorum. Ancak kodları satır satır inceliyorum, bir çok bug çıkıyor, bunları tek tek düzeltiyorum veya düzelttiriyorum.
Programcı olmayan bir kişi bunları göremez, sonra da ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Geçenlerde bir postta daha belirtmiştim. Önümüzdeki yıllarda on binlerce hacklenen site göreceğiz hep birlikte...