Merhabalar,
Ağustos ayından beri işsizim. Bu süreçte en azından çalışayım diyerek TAGta araç kullanmaya başladım. Bir tanıdığım aracını yevmiye usulü TAGta çalıştırıyordu, bana da
Fiat Egea 1.4 Fire (taksi çıkması) bir araç verdi.
Günlük ortalama
1012 saat direksiyon sallıyordum. Gün sonunda araç
yaklaşık 6.000 TL brüt bırakıyordu.
Yakıt masrafı ortalama
800900 TL civarındaydı. Yani
1011 saatlik çalışmanın karşılığı yaklaşık 5.000 TL net kalıyordu.
Kazanç fena değildi ama işin ciddi sıkıntıları da vardı. Bu sebeplerden dolayı işi bırakmak zorunda kaldım.
Örneğin;
Müptezel olduğu belli bir yolcu bindi. Durumu fark edince indirmek istedim, inmeyince
bıçak çekmek zorunda kaldım ve aracı terk etti. Ardından arabayı
taşladı.
Bu olaydan sonra TAG üzerinden sürücüyü
1 puanladım. Açıkçası bir şey olacağını düşünmüyordum ama TAG beni arayıp yaşananları sordu. İnceleme sonrası ilgili yolcunun
hesabını kapattılar.
Bunun dışında;
- Ruhsatsız silah taşıyıp binen yolcular oldu.
- Şüphelendiğim kişilere dolu musun? diye sormama rağmen söylemeyip sonradan zora sokmaya çalışanlar oldu.
Ne kendimi yakmaya niyetim vardı, ne de başımı belaya sokmak istedim. Bu yüzden işi tamamen sonlandırdım.
Bu işi yapmayı düşünenler için birkaç net tavsiye bırakayım:
- Karanlık çöktükten sonra çalışmayın. Geceyle birlikte iş ciddi şekilde illegale dönüyor. Özellikle illegalin yoğun olduğu semt ve ilçelerde gece TAG yapılmasını kesinlikle önermem.
- Bu işi düzenli yapmayı düşünenler, zamanla araçlarına binen ve güvendikleri müşterilerle iletişim kurarak kendi müşteri portföylerini oluşturabilir. Bu sayede rastgele çağrılardan uzaklaşıp, daha kontrollü ve güvenli bir şekilde çalışmak mümkün olabilir.
- Her TAG çağrısına gitmeden önce mutlaka arayın. Konuşma tarzı çok şey belli ediyor.
Bozuk Türkçeli, kaba saba konuşan veya şüphe uyandıran kişilere gitmeyin. Bu tip çağrılar çoğu zaman problemli oluyor, bazıları özellikle taksici çıkabiliyor.
Bayan yolcuysa genellikle sorun yaşanmıyor. - 5 yıldızlı müşterilere bile gitmeden önce mutlaka arayın. TAGta uygulamaya yeni kayıt olan herkes otomatik olarak 5 yıldızla başlıyor. Bu durumu bilen bazı taksiciler, sürücüleri oltaya düşürmek için özellikle bu yöntemi kullanabiliyor.
- Yüksek kâr hedefleniyorsa yakıtı az, tercihen LPGli araçlar tercih edilmeli.
(Fiat Egea 1.4 Fire, Fiat Punto, Fiat Linea vb.) - Sırf bu iş için hususi araç alan tanıdıklarım var. Model kısıtlamasına takılmadan 2006 model ve üzeri, 200300 bin TL bandında araçlar tercih ediliyor.
- En önemlisi: Gözden çıkarabileceğiniz bir araçla yapın.
Arabada sigara içeni de oluyor, araca zarar vereni de. Bu riski baştan kabullenmek gerekiyor.
Örnek olarak:
- Bursada doğu tarafı illegale daha müsait, iş çok ama riskli.
- Batı tarafı daha elit; iş az ama binen insanlar daha temiz ve sorunsuz.
Son olarak şunu da ekleyeyim:
Bu sistemden korkan çok insan var. Şoför tarafında genelde problem olmuyor çünkü
adli sicil kaydıyla sisteme kayıt oluyoruz.
Ama
müşteri tarafında hiçbir filtre yok, her türden insan binebiliyor. Asıl risk de burada başlıyor.
Sormak istediğiniz sorular varsa yanıtlayabilirim...