söylemişlerdi de girmemek gerekiyormuş
teşekkürler.
kirayı eksik yollasam bir şey talep edebilir mi? Yapılana kadar eksik yollayacağım diyip çekilsem.
evet, talep edebilir kirayı tek taraflı ve yazılı dayanak olmadan eksik göndermeniz, ev sahibine sizi temerrüde düşürme, ihtar çekme, hatta şartları oluşursa tahliye davası açma imkânı verir; ancak bu, hiçbir şekilde eksik ödeme yapılamaz anlamına gelmez: TBK m.305 ve m.306 uyarınca kira bedelinden indirim hakkınız vardır fakat bu hakkın hukuken güvenli kullanılabilmesi için mutlaka önceden noter ihtarı çekerek ayıpları tek tek belirtmeniz, makul bir süre vermeniz, ayıplar giderilene kadar kira bedelini ayıp oranında eksik ödeyeceğinizi açıkça bildirmeniz ve indirim oranını ölçülü tutmanız gerekir; aksi hâlde ben yapılana kadar eksik yolluyorum şeklindeki fiilî tutum, iyi niyetli olsa bile hukuken risklidir; en sağlam yol, ihtardan sonra (i) ayıp oranında indirim yaparak ödeme yapmak veya (ii) indirim konusunda tereddüt varsa tam kirayı icra dosyasına ya da sulh hukuk mahkemesine depo etmek ya da (iii) zorunlu onarımları yaptırıp belgeli şekilde kiradan mahsup etmektir.
yazılı ihtar ve belgelendirme olmadan eksik kira ödemesi yapmanız hukuki koruma sağlamaz, doğru prosedürle yaparsanız ise ev sahibinin geçerli bir talepte bulunması ciddi ölçüde zorlaşır.