Değerli yorumunuz için teşekkür ederim
"Masaya yumruğu vurmak"

Bunu oracle bile yapamıyor bu ne kibir
Baştan yakılacakları açıkla anlaş dediğini yap bitti
"Masaya yumruğu vurmak" cümlesinde kastım, sadece yazılımcının genel prensipleri korumasıdır. Bu kısım gayet anlaşılır diye düşünüyorum. Burada yazılımcının bu tavrı yazılımcı tarafını korumaz, müşteri tarafını korur. Prensiplerini baştan belirten ve proje süresince buna uyan bir geliştirici varsa o proje başarılı olur. Ve hiçbir zaman gerçek bir kapsamlı proje ortamında baştan yapılacakları anlaş, dediğini yap bitti şeklinde olaylar basit ilerlemez. En azından bunlar benim nacizane fikirlerim, tabiri caizim ağır kaçmış olabilir ama zaten gerçekler ağırdır.
Tespitler doğru ama sonuç değişmez. En azından üçüncü dünya ülkelerinde değişmez. Çerez parasına site yaptığını iddia edenler olduğu müddetçe bu değişmez. En büyük problem yazılımcılarda bence. Yazılımcılar kolay manipüle edilebilen insanlar. Tüccar kafasındaki olanlar da bunun farkında olduğu için yazılımcıları parmaklarında kolayca oynatabiliyorlar. Ama onların da bilmediği birşey var. Yazılım işi ameleye duvar yaptırmaya benzemez. Yazılımcı mutlu değilse sen istediğin kadar manipüle et istediğin kadar ikna et istediğin kadar parmağında oynat o iş olmaz. En sonunda en büyük zararı kendine edersin. Yazılımcı başka bir yerde işe girip hayatına devam eder ama sen kendini süper zeki zanneden tüccar kafalı herif zarar edersin.
Doğru söze ne hacet?
Haklısınız.
Her şeyi tam yapalım projeyi öyle çıkarırız denilen beklemekte olan projeler
Yazılımcının kafasını da, müşterinin kafasını da çok ağrıtır. Beynimiz sandığımız kadar kompleks değil, 10 tane 1 saatlik iş, 1 tane 80 saatlik işten daha yorucudur. MVP önemlidir

.