ilyasa adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam niyetin iyi hos ama bu bahsettigin algoritmayı bu kadar kolay kandirma isleri 2016-2019 arasinda kaldi. Biz o zamanlar oyle botlar yaziyoduk ki suan senin hayal ettiklerinin cok otesindeydi, onlar bile 4-5 senedir ise yaramiyor artik, o defterler kapandi. Biraz romantik bakiyosun olaya ama isin teknik tarafi senin sandigin kadar masum degil.

Maddeler halinde nerede yanildigini, isin mutfagini bilen biri olarak ozetleyeyim:

1. Bot ve Havuz Yanilgisi: Botlari youtube ayirt eder diyosun ama teknolojiyi cok hafife aliyosun. Bugun piyasada oyle yazilimlar varki; aktif google oturumu olan, yillanmis cerez gecmisi bulunan, konum servisi acik gezen botlar. Hatta inandirici olsun diye arada gizli sekmeden p*rn sitelerine girip cikan, kendi muzik tarzi olan, belli konulara ilgisi olan profiller olusturuluyo. Mesela aksamlari belli saatlerde cocuk videosu izleyen ama diger saatlerde normal yetiskinler icin olan haberleri muzikleri dinleyen gercek bi bot yaptigimda youtube onu bile zor ayirt ediyo. Senin dedigin sistemde youtube bunlari mecburen havuza alirsa manipulasyonun krali doner. Mevcut sistemde ise youtube bunlara degil, rastgele insanlara (cold audience) test yaptigi icin bot basmanin videoyu patlatma garantisi yok.

2. Echo Chamber Tehlikesi: Propaganda yaparsa dislike alir diyosun, peki ya kitle zaten o propagandayi seviyorsa? Radikal bi grup dusun; kedi videosuyla kitleyi toplayip sonra zehirli fikirleri yaymaya baslasalar, o kemik kitle dislike atmaz, tam tersine like ile o fikri fonlar. Eger algoritma senin dedigin gibi disardan soguk bi goze (tarafsiz izleyiciye) izletmezse, o video kendi coplugunde denetimsizce devlesir. O begenmedigin alakasiz tipler aslinda toplumun sigortasidir.

3. Buyume vs Elde Tutma: En buyuk yanilgin burada. Senin onerdigin sistem kanali buyutmez, sadece mevcudu korur. Roblox ceken adamsin diyelim; seni hic tanimayan ama roblox seven ahmeti havuza nasil dahil edeceksin? Ahmetin roblox sevdigini youtube nereden biliyor? Baska kanallarin testlerine girdigi icin biliyor. Senin videonu zorla tanimayanlara gostermezse, giden abonenin yeri dolmaz, kanal erir gider. Vitrine sadece dukkanin mudavimlerini dizersen yeni musteri cekemezsin.

Ozetle; senin istedigin sey Kesfet Algoritmasi degil, bildigimiz Bildirim sistemi. O zaten Zili acanlar icin var. Argumani bitirmek falan demissin ama teknik bilgin ve tecruben biraz eksik oldugu icin teoride kulaga hos gelen seyler pratikte sistemi patlatir.
verdiğim yanıtların tümü sunduğun argümanların cevaplarıydı ve hepsini karşılıyor. haliyle o argümanlara verilen yanıtları farklı farklı argümanlarla kendince çürütüp ardından " teknik bilgin yetersiz " vb. söylemlerle üstünlük çabalarına lüzum yok, sakince yeni argümanlarını öne sürersin onlar tartışılır.

1. Bot ve Havuz Yanilgisi

youtube'un kullanıcı havuzu 3-5 değil milyarlar. her gün milyarlarca insana içerik öneriliyor. herhangi bir kategoriye --kedi örneğinden gittiğin için oradan devam edelim hadi)-- kedi kategorisine ilgi duyan kişi sayısı da yine çok rahat 500 milyonun üstüne çıkar. bu hususta youtube'un içerik önerme havuzunda 500 milyon farklı kullanıcı mevcut. hangi botu hangi sistemlerle inşa edip bu 500 milyon arasından youtube algoritmasına kendi kanallarını denk getirip " ARZU ETTİĞİN KANALI " boostlayacak, manipülasyonlar yapacaksın? dünyada bunu karşılayabilecek " KAYNAĞA " sahip kaç kişi var? olsa olsa devletler bu ölçekte uğraşların içine girebilir. sayısız proxy, sayısız hesap, sayısız mesai. üstelik hiç fark edilmeden, göze batmadan. öyle çocuk oyuncağı meselelermiş gibi anlatıp haklılık pozları kesmeyle olmuyor bu işler, biz de yıllardır bot yazıyoruz, sistem geliştiriyoruz. içinde olduğumuz konular.

2. Echo Chamber Tehlikesi:

Mesele tek başına zehirli fikir zerk etme meselesiyse yani " yavaş yavaş " yürütülecek süreçlerse bunu şu anki düzende de sağlarsın. kim sana engel olacak? bugün olmazsa yarın, adım adım o kedi ile ilgilenen kitleleri etrafına yine toplarsın ve yine yavaş yavaş adım adım bu zehirli fikirlerini zerk edersin. bunun önünde şu anda da mani bir şey yok. yani bir içeriğe özgü, onu yavaşça dönüştürerek belli düşünceleri zerk etme kavramı şu anda çözülmüş durumda da benim mi haberim yok? Her an her saniye mevcut algoritmalarla da süren, sürdürülen konular bunlar. Böyle bir şeyin çözümü için de radikal bir karar bulamazsın, şu anki sistemde de bir süreç " yavaş yavaş " işletiliyorsa, düşünceler adm adım dönüştürülecekse zaten halihazırda tamamı uygulanıyor.

Basit örnek; hristiyanlığın propagandası, yayılması adına şu an Türk çocukları kiliselerde şarkılar türküler söyleyip milyonlara erişiyor. Onlara gidip sorsak hiçbirinin temel maksadı sözde bu tür şeyler değildir ama ne hikmetse her videoda aynı ortamlar, aynı konseptler, aynı bilinçaltı propagandaları. Kim bunu önleyebilir? Bu toplumların bilinç düzeyi, eğitim seviyeleri ve devletlerin uyanıklılıklarıyla alakalı meseleler. Bunları tek başına sosyal medya platformları çözemez, işin içinde ağırdan işleyen süreçler var zira pat diye algoritma bir yanlış görüp ayıklayamaz. şu anki düzende de bu yapılamaz, benim bahsettiğim algoritma düzeninde de. yani çözümsüz bir konu için konuşuyorsun. bu da boşta kalıyor.

3. Buyume vs Elde Tutma : Roblox ceken adamsin diyelim; seni hic tanimayan ama roblox seven ahmeti havuza nasil dahil edeceksin? Ahmetin roblox sevdigini youtube nereden biliyor? Baska kanallarin testlerine girdigi icin biliyor. Senin videonu zorla tanimayanlara gostermezse, giden abonenin yeri dolmaz, kanal erir gider.

Bu konularda fazla bilgisi olmayan tarafın esasen kendin olduğunu ifşalamış oldun böylelikle.

Özet geçeyim nereden bildiklerini, daha detaylı anlatım istersen sunarız.

Sosyal medya platformları içerik önerilerini vektör hesaplamaları üzerinden gerçekleştirir. Her türlü veriyi vektörlere dönüştürür, yapay zeka ve makina öğrenmeleri ile vektörleri, çıktıları analiz eder. Aynı tür içeriklerle ilgilenen kullanıcıların vektör analizleri birbirine yakın sonuçlar çıkarır dolayısıyla bu platformlar kimlerin nelerden hoşlanacağını isim isim onları tartma ihtiyacı gütmeden bilir.

Buna ek olarak en çok baktıkları yer kullanıcıların izleme geçmişleridir. Benim videoma Hasan geldi ve videomu beğendi. Platform, Hasan'ın izleme geçmişine gider ve daha önce neleri izlemiş ve beğenmiş bunlara bakar. Ardından bu içerik türünü başka kimler beğeniyor vektör analizleri yapar buradan çıktılar alır. O çıktılarla Mehmet'e Hüseyin'e ulaşmaya başlar ve daha önce kanalımı hiç görmemiş bilmeyen duymayan Mehmet'in Hüseyin'inin de önüne videolarımı düşürmeye başlar.

Daha devat etmek istersen buradayım, aklındaki her türlü soru işaretini çekinmeden yazabilirsin.