detaydan genele adım adım gidelim.
1. Veya izlenme, beğeni, yorumlar bot mu gerçek insan mı ayırımını yapmazlardı. Dolayısıyla bu alakasız tipler algoritmanın sigortası gibi bişey.
Videoların kimlere sunulacağının kararını Youtube kendisi verdiği müddetçe araya bot şu bu girme ihtimali sıfıra yakındır çünkü o parametreleri kendisi çizer. Bot vb. şeyler için linkin belli bi yerde paylaşımı ve ona hedefli bir hamle gerekli. Karar alıcı Youtube ise kimlere gösterileceğini belirleyen de o'dur. haliyle bot mu şu bu endişesi burada geçersiz. Testini güvendiği, gerçek kullanıcı olduğuna emin olduğu kişilerle gerçekleştirir, içlerinde videoya beğeni atanları havuza dahil eder. Yeni içerikleri de onlara gösterir öncelikle. Haliyle bot vb. ihtimaller çöküyor.
2. Sizin istediğiniz kadar basit olsaydı manipülasyona çok açık olurdu algoritma. Örneğin bi kanala herkesin beğeneceği kedi videosu atıp beğenileri alır ardından bi propaganda videosu yükler ve kandırır algoritmayı. Botlar, beğeni grupları vs gibi işlemleri söylemeye bile gerek yok.
Manipülasyona açık herhangi bir ihtimal yok. Her şey Youtube kontrolünde, kendi belirleyecekleri kişilerce yürüyor. Bir kanala herkesin beğeneceği kedi videoları atıp beğenileri topladıktan sonra propaganda yüklediği zaman algoritma buna kanmaz çünkü algoritma yeni videolarını yayınlarken beklediği ortalama beğeni oranları vardır. Ancak yayınlanan video daha 10 kişiye sunulmuşken 8 dislike almışsa o videoyu yaymayı bırakır, kanalı banlar. Bu argüman da çöküyor. Diğer cümlelerin yanıtını 1. maddede sundum.
3. Alakasız tiplerin önüne düşmesi dediğiniz cold auidence testleri olmazsa hiç bi içerik viral olamazdı. Bi video sadece kemik kitleyi mi ilgilendirir yoksa global, viral olur mu ayırımını yapamazdı.
Bir videonun ilgi çekip çekmediği en başta o kanalın ürettiği içeriklere ilgi duyan kitleyi ilgilendirir. Örneğin ben roblox animasyon kanalıyım ve paylaştığım içerikleri bu tür animasyonları izleyenler, sevenler görsün istiyorum. Beni başka hiç kimseye önerme arzusundayım. Videolarımı beğenenleri havuza toplarsın, yeni paylaşımlarımı önce onlara gösterirsin. Ürettiğim içerik bu konuyla ilgilenenlerin onayından geçmiş, beğenilerini kazanmışsa o halde bu kategoride ilgi görebielcek bir şey sunmuşum demektir. O andan sonra beni yine o tür içerikleri beğenenlere göstermeyi sürdürürsün ve kanalımı daha hızlı büyütmeme, etrafıma bu alanla ilgilenenleri daha çabuk toplamama yardımcı olursun. Kaydırma oranı düşer, beğeni yorum oranı artar, kanala verilen emek hak ettiği değeri görür.
Ancak beni test ayağına tutup kedi videoları, uçak videoları, yahut minecraft videoları izleyenlere sunmayı sürdürürsen kanalın kaydırma oranlarını düşürür beğeni oranlarını altlarda tutar ve büyümeme, hedef kitleme hızla ulaşmama mani olursun beni soğutursun. Viral olmakla ilgilenmiyorum, eğer viral olmakla ilgilenenler varsa o halde algoritmanı da buna göre ek güncellemelerle geliştirir önce kanalın içerik konseptine karar verirsin. bu adam niş mi yoksa viral hedefinde mi buna bakarsın. nişse nişinde yükseltirsin, viral odaklıysa ona göre ayrı muameleye tutarsın. kimse her videosuyla 50-100 milyon izlenmeyi bekleyecek değil ama ben sabit 500-1 milyon istiyorsam nişimde yükselme derdindeysem beni boş boş testlerin içinde yorma, bana lazım kitleyi önüme çıkar kafi.
4. Dediğiniz gibi yapsalardı hiç bi kanal büyüyemezdi. Fanus etkisi olur ve sadece kendi kitlesi görürdü.
yukardaki yanıtların tamamı bu argümanı da bitirmek için yeterli muhtemelen. yine de devam etmek isterseniz onları da yanıtlarız elbet.
Hocam niyetin iyi hos ama bu bahsettigin algoritmayı bu kadar kolay kandirma isleri 2016-2019 arasinda kaldi. Biz o zamanlar oyle botlar yaziyoduk ki suan senin hayal ettiklerinin cok otesindeydi, onlar bile 4-5 senedir ise yaramiyor artik, o defterler kapandi. Biraz romantik bakiyosun olaya ama isin teknik tarafi senin sandigin kadar masum degil.
Maddeler halinde nerede yanildigini, isin mutfagini bilen biri olarak ozetleyeyim:
1. Bot ve Havuz Yanilgisi: Botlari youtube ayirt eder diyosun ama teknolojiyi cok hafife aliyosun. Bugun piyasada oyle yazilimlar varki; aktif google oturumu olan, yillanmis cerez gecmisi bulunan, konum servisi acik gezen botlar. Hatta inandirici olsun diye arada gizli sekmeden p*rn sitelerine girip cikan, kendi muzik tarzi olan, belli konulara ilgisi olan profiller olusturuluyo. Mesela aksamlari belli saatlerde cocuk videosu izleyen ama diger saatlerde normal yetiskinler icin olan haberleri muzikleri dinleyen gercek bi bot yaptigimda youtube onu bile zor ayirt ediyo. Senin dedigin sistemde youtube bunlari mecburen havuza alirsa manipulasyonun krali doner. Mevcut sistemde ise youtube bunlara degil, rastgele insanlara (cold audience) test yaptigi icin bot basmanin videoyu patlatma garantisi yok.
2. Echo Chamber Tehlikesi: Propaganda yaparsa dislike alir diyosun, peki ya kitle zaten o propagandayi seviyorsa? Radikal bi grup dusun; kedi videosuyla kitleyi toplayip sonra zehirli fikirleri yaymaya baslasalar, o kemik kitle dislike atmaz, tam tersine like ile o fikri fonlar. Eger algoritma senin dedigin gibi disardan soguk bi goze (tarafsiz izleyiciye) izletmezse, o video kendi coplugunde denetimsizce devlesir. O begenmedigin alakasiz tipler aslinda toplumun sigortasidir.
3. Buyume vs Elde Tutma: En buyuk yanilgin burada. Senin onerdigin sistem kanali buyutmez, sadece mevcudu korur. Roblox ceken adamsin diyelim; seni hic tanimayan ama roblox seven ahmeti havuza nasil dahil edeceksin? Ahmetin roblox sevdigini youtube nereden biliyor? Baska kanallarin testlerine girdigi icin biliyor. Senin videonu zorla tanimayanlara gostermezse, giden abonenin yeri dolmaz, kanal erir gider. Vitrine sadece dukkanin mudavimlerini dizersen yeni musteri cekemezsin.
Ozetle; senin istedigin sey Kesfet Algoritmasi degil, bildigimiz Bildirim sistemi. O zaten Zili acanlar icin var. Argumani bitirmek falan demissin ama teknik bilgin ve tecruben biraz eksik oldugu icin teoride kulaga hos gelen seyler pratikte sistemi patlatir.