Ekonomi
  • Merkez Bankası bağımsızlığı
    • Faiz kararları ve para politikası, Cumhurbaşkanı veya hükümetin günlük müdahalesi olmadan alınacak.
    • Faiz hedefi ve enflasyon hedefi 3 yıllık bir plan çerçevesinde açıklanacak.
    • Merkez Bankası başkanı ve yönetim kuruluna uzun dönemli sözleşmeler verilecek, görevden alma siyasi baskıya bağlı olmayacak.
  • Bütçe disiplini ve kamu harcamaları
    • Gereksiz devlet ihaleleri ve projeleri 6 ay süreyle durdurulacak.
    • Kamu maaşları ve sosyal yardımlar önceliklendirilmiş bütçe ile korunacak.
    • Harcama ve gelirler dijital ortamda şeffaf şekilde vatandaş ve yatırımcıya sunulacak.
  • Döviz ve enflasyon kontrolü
    • Döviz rezervlerini artıracak kısa vadeli tahvil ihracı veya swap anlaşmaları yapılacak.
    • Kritik ithalat (enerji, gıda, ilaç) için stratejik rezervler oluşturulacak.
    • Kur dalgalanmalarını azaltmak için şeffaf ve sınırlı müdahaleler yapılacak, spekülatif hareketler cezalandırılacak.
  • Yatırımcı güveni ve özel sektör teşviki
    • Tek pencere üzerinden yatırımcı işlemleri: izin, ruhsat, vergi kaydı tek platformdan yapılacak.
    • Vergi sistemi sadeleştirilecek ve yatırımcıya öngörülebilir bir yol haritası sunulacak.
    • Hedef: 6 ay içinde yabancı yatırımcı ile toplantılar ve teşvik paketleri açıklanacak.
Adalet ve Hukuk
  • Bağımsız yargı reformu
    • Hakim ve savcı atamaları puan sistemi ve liyakat bazlı olacak.
    • Dava süreleri için maksimum süreler belirlenip dijital dava takip sistemi kurulacak.
    • Örnek: 1 yıl içinde en acil 3 dava tipinde mahkemelerde süresiz gecikmeler önlenecek.
  • Yolsuzlukla mücadele
    • Tüm devlet harcamaları dijital ortamda anlık şeffaf olacak.
    • Kamu ihalelerinde elektronik ihale ve canlı yayın sistemi zorunlu olacak.
    • Etik ihlaller için bağımsız denetim kurulu kurulacak, doğrudan meclise rapor verecek.
  • Hukuk eğitimi ve farkındalık
    • Kamu çalışanlarına ve savcılara 3 ay içinde etik, yolsuzluk önleme ve şeffaflık eğitimleri verilecek.
Eğitim ve İnsan Kaynağı
  • Hızlı mesleki eğitim
    • 6 ay içinde teknoloji, yazılım ve endüstri odaklı kısa kurslar açılacak.
    • Üniversiteler ve özel sektör ortaklığıyla staj ve işe yerleştirme garantili olacak.
  • STEM ve yabancı dil odaklı müfredat
    • İlk ve orta öğretimde 1 yıl içinde STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) dersleri güçlendirilecek.
    • İngilizce ve diğer yabancı dillerin kullanımını artıracak online kurslar başlatılacak.
Dijitalleşme ve Altyapı
  • E-devlet sistemleri
    • Tüm vergi, ruhsat ve izin süreçleri online ve tek platformdan yürütülecek.
    • 3 ay içinde kritik hizmetlerin %70’i dijital hale getirilecek.
  • Enerji ve ulaşım altyapısı
    • Acil projeler: enerji arz güvenliği (güneş, rüzgar, LNG depolama) ve trafik yoğunluğu azaltacak yol planlamaları.
    • Özel sektörle PPP (Kamu-Özel Ortaklığı) projeleri hızlandırılacak.

Uluslararası İmaj ve Diplomasi
  • Türkiye’yi “yatırım ve turizm dostu, şeffaf ve öngörülebilir” ülke olarak tanıtacak küresel kampanyalar başlatılacak.
  • Ticaret ve yatırım anlaşmaları hızlandırılacak, bürokrasi azaltılacak.
  • 6 ay içinde en az 5 büyük uluslararası yatırım anlaşması veya turizm tanıtım kampanyası gerçekleştirilecek.

Sosyal ve Siyasi Reformlar
  • Temel sosyal yardımlar devam edecek, halkın alım gücü korunacak.
  • Siyasal kutuplaşmayı azaltacak “ortak akıl platformları” kurulacak; sivil toplum ve iş dünyası temsilcileri ile düzenli toplantılar yapılacak.
  • Halkla şeffaf iletişim ve raporlamayla güven artırılacak.

Acil (0–90 gün) — Sistem korunması
  • Gerçek zamanlı izleme merkezi kur. Banka ve ödeme altyapılarıyla API bağlantısı kurup anomali tespiti, yüksek hacimli ve şüpheli transferleri anında durdur.
  • Kritik işlem kanalları için geçici işlem-limiti ve onay katmanları getir. Yüksek riskli işlem otomatik bloke, insan incelemesine yönlendirilsin.
  • Tüketici koruma hattı ve hızlı itiraz mekanizması oluştur. Kullanıcılar zarar gördüğünde 72 saat içinde ön adım sağlanmalı.
Hukuk ve düzenleme
  • Net lisanslama ve izin çerçevesi yayınla. Hangi hizmetlerin yasak, hangi şartlarla çalışabileceği açık olsun.
  • AML/KYC kurallarını güçlendir; kimlik doğrulama zorunlu, dijital kimlik entegrasyonu teşvik edilsin.
  • Elektronik dolandırıcılık suçlarını özel bir bölge/daireye atayarak soruşturmaları hızlandır.
Finansal altyapı ve alternatifler
  • Yerli ödeme sağlayıcılarına ve açık bankacılık (open banking) API’larına yatırım yap. Hızlı entegrasyon, düşük maliyetli alternatifler sunulsun.
  • SWIFT, SEPA benzeri uluslararası kanallarla doğrudan ilişkiler geliştir. Ödemelerin ülke içi çözümlerle akması sağlanırken dış bağlantılar düzenli denetlensin.
  • Sanal kart, tek-kullanımlık kart numarası gibi risk azaltıcı ürünleri bankalara zorunlu kıl.

Uluslararası ilişki ve uzlaşı
  • Engelli/yer değiştirilmiş hizmetleri yeniden getirmek için yabancı sağlayıcılarla üst düzey görüşmeler başlat. Uyumluluk koşullarını kabul ederse kademeli erişim verilsin.
  • Çifte vergilendirme, veri paylaşımı ve hukuki iş birliği anlaşmaları yap. Suç ve dolandırıcılık vakalarında hızlı adli yardım mekanizması kur.
Dolandırıcılıkla mücadele (operasyonel)
  • Bankalarla ortak kara liste ve davranış profili havuzu kur. Tekrar eden dolandırıcılar tüm finansal kurumlarca anında tanınsın.
  • Sosyal mühendislik, phishing, SMS dolandırıcılığına karşı kamu eğitim kampanyası başlat. Haftalık rapor ve örnek vakalar yayınla.
  • Kripto üzerinden kara para akışı şüphesi varsa trafiği izle; borsalar lisanslandırılsın ve cold-wallet kuralları getirilsin.

Yaptırım, cezai mekanizma ve teşvik
  • İhlal eden kurumlara hızlı para cezaları ve faaliyet durdurma yetkisi ver. Şeffaf ihlal listesi yayınla.
  • Uyum gösteren fintech ve bankalara vergi/teşvik paketleri ver. Regülasyon uyum maliyetleri için geçici destek fonu kur.
Tüketici güveni ve iletişim
  • Alınan önlemler, başarı metrikleri ve vaka istatistiklerini aylık olarak yayınla. Şeffaflık yatırımcı ve halk güveni için kritik.
  • İşlem güvenliği için kullanıcıya açık rehber ve şablonlar ver (nasıl doğrulanır, şüpheli ne yapmalı).
Teknoloji ve veri paylaşımı
  • Güvenlik olayları için PAYMENTS-ISAC benzeri sektör içi bilgi paylaşım ağı kur. Tehdit tespitleri ve IOC’ler (indicator of compromise) paylaşılacak.
  • Machine learning tabanlı dolandırıcılık modelleri devlet-bankalar işbirliğiyle geliştirilsin ve düzenli eğitilsin.
Orta vadeli (3–12 ay) — Yapısal reformlar
  • Elektronik ödemeler kanunu ve fintech çerçevesi revize edilsin. Açık bankacılık, PSD2 tarzı düzenlemelere benzer yapı kuralına bağlansın.
  • Ulusal dijital kimlik ve e-izin altyapısı tamamlansın. Kimlik doğrulama maliyeti düştükçe sahte hesap ve dolandırıcılık azalır.
  • Bağımsız denetim ve uyum otoritesi kur. Düzenleyici denetimler, rastgele ve risk-temelli yapılsın.
Vaka yanıtı ve varlık geri kazanımı
  • Hızlı müdahale ekipleriyle ulusal düzeyde “asset freeze” ve iade protokolleri oluştur. Yabancı kurumlarla işbirliğiyle çalınan fonlara erişim sağlanmaya çalışılsın.
  • Mahrem veri sızıntısı durumunda zorunlu bildirim ve ücretsiz kredi/koruma hizmeti zorunlu tutulsun.