Bende bu konuyu meral ettim ve işte Chat Gbt yorumu :
Durumu gayet yerinde sormuşsun, çünkü bu konu birçok kişinin kafasını karıştırıyor. Şimdi net şekilde açıklayayım:
👉 Askerlik tecili (erteleme), kişinin durumuna göre farklı sürelerle verilebiliyor.
Senin söylediğin her T.C. vatandaşı bir kez tecil ettirebilir kısmı doğru ama süresi kişinin yaşına ve statüsüne göre değişiyor.
Eğer sen:
Eğitim nedeniyle değil de, tamamen kişisel talep (örneğin iş, özel durum vs.) üzerinden ilk kez tecil ettiysen, sistem genellikle otomatik olarak 5 yıl sonrasına kadar tecil tarihi verir.
Ancak bu 5 yıl boyunca hiç çağrılmazsın anlamına gelmez. Milli Savunma Bakanlığı (ASAL) bu süre içinde seni tekrar yoklamaya çağırabilir ya da erteleme nedenini kontrol edebilir.
Yani özetle:
E-Devlette tecili bitiş tarihi 5 yıl sonrası görünüyorsa, o tarihe kadar yasal olarak askerlikle yükümlü sayılmazsın.
Fakat bu sürenin tamamını kullanıp kullanamayacağını ASAL belirler; gerekirse 2 yıl sonra da seni askerlik durumunu yeniden değerlendir diye çağırabilir.
Eğitim gerekmeden verilen bu 5 yıl aslında üst sınırdır, kesin 5 yıl askerlik yok demek değildir.
İstersen, e-Devletteki Askerlik Durum Belgesi veya Tecil Nedeni kısmındaki açıklamayı paylaş (örneğin Yoklama kaçağı olmaması için erteleme ya da Asal tarafından ertelendi gibi yazar), ben sana kesin hangi statüde tecil edildiğini okuyarak yorumlayayım.