1. Instagramın Resmi Yardım Merkezi Üzerinden Hareket Et
- Instagram uygulamasında giriş ekranında Yardım al veya Şifremi unuttum kısmına gidin.
- Oradan Hesabım çalındı (My account was hacked) seçeneğini seçin.
- Size kimlik doğrulama isteyebilir (örn. yüz tanıma videosu, kimlik fotoğrafı). Bu işlem biraz zaman alabilir ama hesabı geri almak için en güvenilir yol budur.
2. Bağlı E-posta ve Telefonu Kontrol Et
- Mailinizi değiştirmişsiniz, bu iyi. Ama saldırgan başka bir mail veya telefon numarası eklemiş olabilir.
- E-posta gelen kutunuzu kontrol edin. Instagram size E-posta adresiniz değiştirildi veya Telefon numaranız değiştirildi gibi bildirimler göndermiştir.
- Bu maillerde genelde Bu değişiklik siz değilseniz buradan geri alın linki olur. Onu kullanarak saldırganın eklediği bilgileri geri alabilirsiniz.
3. Facebook Hesabı Bağlıysa Kontrol Edin
- Hesabınız bir Facebook profiline bağlıysa, Facebook üzerinden Instagram hesabınızı geri almayı deneyin.
- Facebookun Hesap Çalındı merkezi de bu süreçte kullanılabilir.
4. Kimlik Doğrulama Talebinde Bulunun
- Eğer saldırgan 2FA koyduğu için giriş yapamıyorsanız, Instagram sizden kimlik doğrulama (nüfus cüzdanı, pasaport) isteyebilir.
- Bu durumda resmi belgeleri göndererek hesabın size ait olduğunu kanıtlamanız gerekir.
5. Acil Önlemler
- Mail hesabınızın güvenli olduğundan emin olun (güçlü şifre, 2FA aktif).
- Telefonunuzda zararlı uygulama olup olmadığını kontrol edin.
- Benzer şifreleri kullandığınız başka hesapları da acilen değiştirin.
Öyle bir senaryo ki insta hesabımda foto paylaşmıyorum diye selfie onayı yapamıyorum ve facebook bağlantım da yok...