emircn2k adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle merhabalar, kurtulmak ve bırakmak istediğimiz bağımlılıklar ile mücadele ederken nasıl bir yol izlenebilir, tavsiye ettiğiniz şeyler nelerdir?
- Öncelikle bağımlı olduğunuzu kabul etmelisiniz.
- Daha sonra bağımlılığınızın ne olduğunu açık ve net bir şekilde boş bir kağıda büyük harflerle yazın.
- Başlığın altına bu bağımlılığın size ne gibi zararlar verdiğini listeleyerek yazın.
- Altına sizi bu bağımlılığa neyin sürüklediğini veya ne yaptıktan sonra bağımlılık davranışını sergilediğinizi madde madde yazın (canım sıkılınca/ yemek yedikten sonra sigara içiyorum gibi).
- Onun altına yazdığınız davranışlardan sonra bağımlı olduğunuz şey yerine ne yapabilirsiniz listeleyin.
- 1 kere dahi taviz vermeyecek şekilde saplantı derecesinde ya sizi bağımlılığa sürükleyen davranışları yapmamaya başlayın ya da o davranışlardan sonra bağımlı olduğunuz şey yerine alternatif olarak bulduğunuz davranışı yapın.
- Son olarak her gün yazdığınız kağıdı alıp ".... Bağımlılığına sahibim, bırakmak için maksimum çabayı gösteriyorum ve bırakacak güce sahibim. Bu bağımlılık bana ..... Şeklinde zarar veriyor. Şu şu davranışları yaparak bağımlı olduğum şeye sürükleniyorum. Bundan sonra bu davranışları bırakacağım/ bağımlı olduğum ..... yerine şunu yapacağım " şeklinde okuyun.

Bunları yaparak hem bağımlı olduğunuz davranışı ve sebeplerini tespit etmiş ve somut bir hale getirmiş olacaksınız. Hemde yaptığınız bu tespitleri her gün kendinize hatırlatacaksınız. Umuyorum en kısa sürede kurtulursunuz.

*Edit: Günden güne ilerlemenizi kaydetmek ve başınıza gelen olaylar karşısında ne yaparak kurtulduğunu kaydetmek için günlük tutmak veya Anonim şekilde blog yazıları yazmakta yardımcı olacaktır. Bunları yaparken Anonim olmaya dikkat edin, yarın öbürgün densizin biri karşınıza çıkartmasın.