Selam olsun,

Ben inançlı ya da inançsız olarak konuyu açmıyorum, gerçekten merak ettiğim bir konudur.
Okuyoruz diyenlere pek itibarım yok her iki kitleden de.
Yaptığımız tartışmalar, yazışmalar, sohbetler vb. durumlarda insanların gerçekten Kuranı okumadığını görüyorum ve anlamlandıramıyorum.

İnançlıysanız inancınız gereği ben neye inanıyorum diye en azından okumak lazım değil mi? Allah var diyorsun ama Kuranı okumadığından aslında var dediğin Allah hakkında bilgin yok.
Anlatılanlar, duydukların ve genel kabullerden bir ilah oluyor ama Kuranı gönderen Allah'ın kuranını okumamak biraz tuhaf.

İnançsızsanız yaşadığınız toplumun inandığı bir kutsal kitabı okumamanızı yine anlamlandıramıyorum. İnsan yaşadığı toplumun dinamiklerini anlamak için, kendisinin neye inanmadığını pekiştirmek için en azından okumalı. Ben kurana inanmıyorum! İnanmayabilirsin de okumadığın bir kitaba inanmıyorum demenin bir değeri yok ki. Neye inanmadığını bilmiyorsun.

İnanıyorum diyende neye inandığını bilmiyor.
Hülasa kimse Kuranı okumuyor ama herkesin okumadığı kuranın tarif ettiği din hakkında fikirleri hatta ölümüne savunduğu konular var.
Bir ayet okuyup o ayet üzerine yaşamını inşa eden olduğu gibi bir iki ayet okuyup inançsızlığına temel yapan var.
Kuran bir bütüncül okuma ister okunan tek ayetle ya da birkaç ayetle temellendireceğiniz bir kitap değil ki.

Bir ayette şunu yapma der! doğru gelir yanlış gelir ama ilerideki ayetlerde şunu yapmayı izah eder o ayeti bilmeden ilk okuduğun ayete göre karar verince aslında bilmediğin bir kuran üzerine inanç ya da inançsızlık inşa etmiş oluyorsun.

İnançlıysan neye inandığını anlamak için inançsızsan neye inanmadığını anlamak için okumak gerekir.
Okuyun arkadaşlar inanın okumak hiçbir konuda zarar getirmez.
Gerçi uzun yazı görünce ekrana sarımsak sürüp uzaklaşan bir toplumda okuma fobisini kırmak zor ama olsun...

(Okuyanlar konu dışıdır, genelden bahsediyorum. Genel okuyor derseniz tebessüm ederim sadece o kadarda demezsiniz diye tahmin ediyorum)