Dün LinkedIn’de paylaşılan bir gönderiyi, detaylarını tam olarak bilmeden burada paylaşmanıza biraz şaşırdım. Sanırım son dönemde sosyal medyada sıkça gördüğümüz “görünce hemen paylaşma” refleksi burada da devreye girmiş. Paylaşımınızdaki sorudan da, konunun teknik etkileri hakkında net bilginiz olmadığını düşünüyorum.

T-Soft’un bayisi olarak durumu ben açıklayayım: 1ticaret.com, T-Soft’un eski demo adresidir. Bir firma T-Soft’la çalışmaya başladığında önce subdomain.1ticaret.com uzantısıyla yayına başlar, artık bu yapı tsoft.biz olarak devam ediyor. Arama motorunda site:1ticaret.com yazdığınızda çıkan sayfalarda x-robots-tag etiketinin noindex, nofollow olduğunu görebilirsiniz. Ama tabii, araştırmaya gerek kalmadan “copy-paste” yöntemine gidince bu detaylar gözden kaçabiliyor, gönderiyi gerçek yayınlayan kişi yazmayınca .

İlham aldığınız gönderide de zaten test sitelerinin erişilebilir olsa bile zarar ihtimalinin çok düşük olduğu belirtilmiş. Ayrıca yeni açılan ya da test amaçlı hazırlanan mağazaların noindex ayarını doğrudan mağaza sahipleri yönetebiliyor ve ayarları istediği gibi değiştirebiliyor, T-Soft bu konuda kısıtlama getirmiyor. Yani mesele, tamamen altyapıya ait bir problem değil.

Paylaşımın altındaki Mehmetmasa kullanıcısının sorusuna “Konuda her şey yazıyor, anlayana” cevabı da aslında şunu gösteriyor: içeriğin kaynağı tam incelenmeden, doğrudan kopyalanıp paylaşılmış olması. Sosyal medyada zaman zaman ön plana çıkmak için yapılan bir şey, doğal görüyorum yaptığınızı. Hızlıca fikir belirtmek bazen detayları atlamamıza yol açabiliyor .

Ayrıca, bu durumu gereksiz bir saldırı olarak görüyorum. Benzer bir yapı İkas platformunda da var. Aynı konu, aynı başlık ve aynı tavırla İkas için de gündeme getirilseydi keşke. İlham aldığınız konuda İkas ile alakalı sorduktan sonra site:1ticaret.com yazdıktan sonra site:myikas.com'da yazabilir ve sonuçları paylaşabilirdiniz.