Arkadaşlar selam, dün katılımevinden bir kişi ile görüştüm, ev alabilmek için. Söylenen şey şu bana . 2.500.000 Tl'lik ev için 12 ay teslimat sözü ile, ilk 12 ay taksit tutarı 20.000 tl, teslimattan sonra da taksit tutarı 29.000 Tl oluyor. Dosya masrafı 175.000 Tl. Teslimat süresi hizçbir zaman şaşmaz ve 12.ayda hangi evi istiyorsan onu kontrol ediyoruz ve alım-satıma uygunsa evi alıyoruz dediler ve ne kadar borcunuz kaydıysa ev içinde o kadar ipotek koyuluyor. Örnek borç 1 Milyon ise 1 milyonluk ipotek koyuluyor, borç ödendiğinde de ipotek kaldırılıyor. Ve anlattığına göre de tek dezavantajı sistemden çıkarsan dosya masrafı adı altında alınan para yanıyor. Harici ise sorun yok. Bana çok mantıklı geldi ve bu arada sözleşmeyi daha okumadım. yani imzalamadım sadece ön bilgi aldım. Demem o ki katılımevinden kurasız ev ve araba alan oldu mu?
Araç vs. alımına uygun ama ev için pek uygun değil. Sebebi şu size parayı verebilmesi için %40 lık bir ödemeyi tamamlamış olmanız gerekiyor. 20x12 bin ödediğinizde 2.5m parayı direk size vermezler. Ek olarak 1 yıl sonraki 2.5m para şuan aldığınızın ne kadarını alır orası muallak. Bu sistemlerde en mantıklı olay %40 lık parayı 5 ayda tamamlayıp parayı alıp hemen kullanabilmek. Geç aldıkça enflasyonda para zaten eriyor. (5 ay kuralıda bddk minimum 5 ay sonra verebilirsin diyor. Hiç bir bilmem ne evim firması 5 ayın altında parayı veremiyor.) Bildiklerim bunlar ama araba alacak için bu sistem mantıklı kenarda birikmişi olup vs.