Yazdığınız çoğu şeye aslında katılıyorum fakat İran güçlü bir ülke demek doğru olmaz. Ülkenizin başkentinde düşman savaş uçakları rahatlıkla uçuyorsa, generalleriniz, devlet adamlarınız evlerinin yatak odalarında füze ile vuruluyorsa veya kendi ulkenizden drone kaldırıp size suikast duzenlenebiliyorsa güçlü bir ülke olarak gozukmezsiniz diye düşünüyorum.
İran'ın attığı 100 fuzeden 5 tanesi ya isabet ediyor ya da etmiyor. İsabet ettiği yerlerde ne kadar hasar bırakıyor ya da ne kadar değerli yerleri vurabiliyorlar tartışma konusu.
Ülkemiz için dediklerinize çoğunlukla katılmakla beraber şunları eklemek istiyorum:
Savaş hali sizinde bildiginiz gibi farklıdır. Çuval geçirme veya papaz olayı evet stratejik bir hatadır diyebiliriz. Fakat savaş durumunda emin olun İran gibi bir duruma dusmeyecegimize eminim diyebilirim.
Bunun en yegane sebebi de Türkiye'nin globaldeki dost, veya çıkar ilişkisi olarak daha kuvvetli olması. Dış mihraklar olarak nitelendirilen Avrupa devletleri başta turkiyenin savaşa girmesini istemez zaten. Avrupa sınırında 90 milyonluk bir ülke. Ayrı zamanda İran a oranla çok daha teknolojik ve deneyimli bir ordumuz var.
Şu anda İran'a İslam ulkelerinin destek vermemesinin en temel nedeni İran'ın yıllardır güttügü hatta asırlardır güttüğü diyelim mezhep olayları. Yıllardır diğer Müslüman olan ülkelerle arası açık olan, sadece benim diyen bir devlet. Bu gibi savaş durumlarinda da maalesef ülkeler İran için kendi ekonomisinden ve ülke saadetinden vazgeçmez. Buradaki saadet ülke huzuru, globalde yaşanacak sorunlar, ekonomi, yaptırım olayları vesaire.
İsrail'i desteklemiyorum, övmüyorum. Fakat istihbarat ve askeri teknolojisi takdir edilesi bir ülke. Yıllardır konuşulan ve merak edilen konulardan birisi olan "İsrail bir ulus devlete saldirsa ne olur ?" Sorusunun cevabınıda aslında şu an izliyoruz. Keşke İsrail'in karşısında güçlü bir devlet dursa da Tel Aviv E bomba yağışını izleyebilsek. Tek tük de olsa İsrail'in bombalanmasini izlemek insana huzur veriyor.