Selam olsun,

İran'a yüklenen çok kişi görüyorum ama anlam veremiyorum.
Yönetim şekli, baskı rejimi konularında iran karşıtıyımdır lakin güç dediğinizde objektif olmak gerekir.

on yıllardır ambargo altında olan bir ülkeden bahsediyoruz.
Teknolojiye erişimi kısıtlı, parası var ama harcayacağı bir ülke yok denecek seviyede.
Uzun süredir dünyadan kopuk şekilde yaşamakta.
Buna karşın İsrailin son teknolojiyi kullandığı yapay zeka destekli kubbesini delip geçecek kadar ilerleme kaydetmiş.

İranın, Amerika ve İsrail ile birlikte çevredeki bu ülkelere tabi olan onlarca devlet ve avrupaya karşı savaşa girdiğini görmek gerekiyor.
İran anlaşır, uzlaşır demek bir eleştiri değil, vizyonsuzluk olur.
Bir papazı bile elimizde tutamadığımızı düşünürsek İsrail'e füze yağdırmak öyle basit bir iş değildir.
Basit olduğunu düşünenler kendi ülkesinden böyle bir hamle neden gelemiyor düşünebilir.
Kastım İran ne güçlü ne haklı meselesi değil.
İran benim için neyse israil o dur.
Din temelli tüm siyasi ya da yönetim şekillerine karşıt olan birisi olarak irana karşı sempatim sıfır.

Buna karşın füze attığı, limanlarını vurduğu ülke israil ve abisi Amerikadır.
Bırakın papazı vermeyi, askerlerimizin başına çuval geçirdiklerinde nota dahi veremediğimiz amerikadır.
Onlarca yıl dünyadan tecrit edilip, ambargolarla teknoloji ve dünyanın geldiği seviyenin çok altında kalıp kubbeleri aşmak öyle iki sakallı amcanın şansı olmuyor.
İran bir güçtür, kartondan değildir yani.

Ha, abartıldığı kadar bir güç olmadığını biliyoruz ama bazen hafife almak karşındaki gücü x5 katında etkiye sahip kılar.

İran ya da İsrail'e dost, düşman olmaya lüzum yok.
Akıllı olmak gerekir. Kendi yapabileceklerimizi, karşımızdakinin yapabileceklerini objektif ve bilimsel olarak tespit etmek gerekir.
Hülasa, İran dediğimiz ülke bir ırak ya da suriye değildir öyle kolay düşmez.