constantine38 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İade imkanı tamamen kaldırılsın demiyorum.
Ama sürenin bu kadar uzatılması suistimal sebebi bana göre.
14 gün yerine 4 veya 7 gün olup bu süre içerisinde mutlaka kargoya verilmeliydi.
Aldığınız ürünü baktınız, kontrol ettiniz, denediniz kaç gün sürer?
Hadi etiketi sökmeden kıyafetle bir kaç saat geçirdiniz, hadi 1 gün kullandınız diyelim.
Ertesi gün sıktı, çok bol geldi, dikişleri hatalı vs gibi sebeple iade edebilirsiniz.
7 gün de çok makul bir süre bence.
Çok dinamik bir süreci örnek alıyorsunuz, bence bu süreç tüketicilerin tamamı için bunu yansıtmıyor.
Satın alınan her bir ürün hemen kontrol edilebilir ve test edilebilir değil. Büyük ihtimal kıyafet üzerine çalıştığınızdan düşünceniz, denesin ya da baksın bir sıkıntı varsa hemen geri göndersin. Anlıyorum, ancak bu her zamanda geçerli bir yöntem olamaz. Hatta konu teknolojik aletlere geldiğinde durum hiç böyle değil. Tüketici neden vaad edilen bir ürünü alamadığında bundan zararlı çıksın ki?

Konuyla ilgili bir örnek vermek istiyorum. 2 Ay önce bir tost makinesi satın aldım, bilindik bir marka. 15 gün içerisinde cihazı iki kere çalıştırdım, üçüncüsünde çalışmadı. Sıfır aldığım bir cihaz ve bir anda bozuldu. Ben tüketici olarak böyle bir ürünü neden elimde tutmak istemeliyim, neden iade etmeyeyim? Bir kaç kullanımda cihaz bozulur mu? Bozulmaması gerekiyor.
Servise gönderdim, yaptılar geri gönderdiler. Ondan sonra cihazı kaç kere kullanabildim biliyor musunuz, sadece 1 defa! İkincide cihaz yine çalışmadı ve tekrar servise gönderdim.
Bu açıdan bakmanızı rica ediyorum. 2 ay içerisinde cihazı iki defa servise gönderdim. Ben istediğimde tost yapamayacaksam cihazı niye aldım. Ya da cihazı aldım bozulur mu diye her gün tost yaparak denemem mi gerekiyordu bu iade süresi içerisinde. Sanmıyorum. Sonuçta servis dediğimiz, zamanla oluşabilecek problemlerin sınırlı bir süre için çözüleceğinin garantisidir.

Peki buradaki problem kimden kaynaklanıyor, Tüketici, Satıcı, Üretici?
Tüketici için satıcıda, satıcı için ise tüketicide, ee peki bu denklemde üretici nerede? Yok.
Müşteriye vaad edilen ancak gerçekte karşılamayan ürünler geri iade edilmeyip iki taraf arasındaki bir konuya dönüyor. Bununda ana iki nedeni var.
1- Aracı firma böyle bir iadeyi savunacak kadar güçlü değil.
2- Bilerek ve isteyerek üreticiden daha ucuza aldığı düşük kaliteli ürünleri satma yönelimi.

Ben bir makinenin herhangi bir komponentinden bozulmuş olacağından ve tamiri için (memnuniyetsizde olsam) zaman ayırmayı tercih edebilirim, ancak insanlar bunu yapmak zorunda değil.
Burada ana kusurlu üreticidir, ve satıcılar ben kar marjıma bakarım gittiği yere kadar diyorsa buradaki zararları da üstlenmek zorunda.