Merhabalar, 6-7 yıl önce kaldırdığımız vazoyu (içerisinde sahte çiçekler vardı, poşete koyup kaldırmıştık) bugün çıkardık. Temizleyip farklı bir yerde kullanmak için; ancak vazonun içerisinden bir muska çıktı, farklı farklı dikişler atılmıştı. Evin hemen girişinde olduğu için, girenin çıkanın rahatça koyabileceği bir konumdaydı. Aldım ve açtım. İçerisinden, ekran görüntüsünü ilettiğim şekilde bir kağıt çıktı. ChatGPT'ye sordum; İhlas ve Felak gibi surelerin/duaların olduğunu söyledi. Ancak alt kısımda, hem silik hem de bir şeylerin etrafına yazılmış (aşağıda ekran görüntüsü de iletiyorum) bir alan gördüm. Sadece o bölümü atıp sorduğumda, büyü olabileceğini söyledi. Bunu okuyabilecek veya yorumlayabilecek birisi var mı aramızda acaba?
Ufak bir ekleme: Suriyeli birisi yazmıştır falan diye espri kalitesi yüksek olan arkadaşlar için şimdiden söyleyeyim: Amacım bunun hangi amaçla yapıldığını öğrenmek ve ona göre yapan kişiyi bulmak; yoksa büyünün işe yarayıp yaramaması değil. Büyüye inanıp inanmamanızla ilgilenmiyorum. Lütfen esprilerinizi kendinize saklayın. Dediğim gibi, amacım ne amaçla yapıldığını öğrenip, ona göre yapan kişiye ulaşabilmek.
Teşekkür ederim.
---
Bahsettiğim bölüm:
---
Alıntı
Biraz komik olacak, ancak ChatGPT'ye tam görüntü olarak yorumlattığımda da aynı şeyi söylüyor. Ama aşağıda işaretlediğim kısmı yorumlatınca şu şekilde yorum yapıyor:
"Bu alanda:
El yazısıyla, daha dağınık ve karışık Arap harfleri var.
Tam anlamıyla okunması zor, çünkü bazı harfler kasıtlı olarak karışıklaştırılmış ya da şifreli gibi yazılmış.
Özellikle şu kelimeler seçilebiliyor:
فلان ابن فلانة Bu ifade Falanca oğlu falanca anlamına gelir. Genelde büyü veya kişiye özel yapılan tılsımlarda kullanılır.
Birkaç yerde السر (sır/gizli), حق (gerçek/hakikat), تعالى (yücedir) gibi mistik çağrışımları olan kelimeler yer alıyor.
Bu da, muskanın tamamının sadece koruma duası olmadığını, muhtemelen kişiye özel hazırlanmış bir tılsım ya da manevi etki amaçlı yazılmış bir yazı olduğunu düşündürüyor. Bu tür yazılar İslamda tartışmalı olup, büyüye veya batıl inançlara girebilir."