Doğruluk payınız var ama , Mantıken Arkadaşın buldugu evin fiyatına göre kira geliri fena değil. Bugun 17bine Kirada oturan biri her halukarda 5 senede 2.6m kira ödeyecek ve eline hiçbirşey geçmeyecek. Bundan kaçış yok.
Kişinin 600bin eksiği varmış, 5 sene zarfında Aldığı kira ile taksitlerini fazlasıyla ödeyebilir. 5 sene sonra bu kişinin evi muhtemelen min 7m üstü olacaktır + asgari ücrete yakın bir kira geliri. Artan maliyetler, artan nufus oranı ve konut azlığı bu fiyatı dahada tetikleyebilir.
Varsa daha karlı bir yatırım planı değerlendirsin tabiki.
dediğim ve dediğiniz gibi herkesin yatırım planı farklıdır. akılda tutulması gereken şey her zaman "şimdiki aklım 20 sene önce olsaydı" kısmı. genelde bu yüzden söylerler.
niyetim hiç almayın, eve yatırım yapmayın vs olsa zaten olağanüstü durumlarıda işin içine katardım ki bu durumda hiç bi esprisi kalmazdı.
misalen ev ve araba alacak arkadaşıma yıllar önce hiç girme arsa al demiştim. şimdi o yok pahasına aldığı arsa sayesinde 4 evi var. arabasını saymaya bile gerek yok.
eğer geleceğe yatırım yapacaksanız arsa her şartta iyidir. günü kurtarıp evim var demek istiyorsanız elbet ev alın.
yani gerçekten parası olanların ev almadığını düşününce zaten pek mantıklı gelmez üstadım. ha belki burada bir evim var demek için alınabilir. sonrası başka kanallarda değerlendirilebilir.
ben olacakları söyleyeyim mesela(kuvvetle muhtemel);
evi alacağız. bir kaç sene fazla oturacağız amorte ettikten sonra. eve yıkım çıkacak. müteahhide vereceğimiz parayı denkleştiremeyeceğiz. çok daha alt bir fiyatla satacağız. aradaki fazla oturma süresinide ordan yemiş olacağız. ve ta daaaa... yıllarca paramızı boşa bağlamış olacağız.
tabi burada evin ücreti dediğiniz gibi makul gibi. yani benim burada bahsettiğim olay daha çok standart yerlerde ve 3m+ olan evler için geçerli. ayrıca bakın arkadaşlar burda durduk yere fiyatı artan bişeyden bahsetmiyoruz. enflasyonist sebeplerden aynı oranda yükselen bir fiyattan bahsediyoruz. yani temelde elimize zaten sonuçta birşey geçmemiş oluyor :
bakın bir ev 300 bin iken yumurta 10tl idi. ev 3milyon oldu yumurtada 170tl.
yani en basit mantıkla yumurta bozulmuyor olsa yumurtaya yatırım daha mantıklıydı
Türkiye gibi ekonomistlerin yönettiği göz bebekleri ışıldayanların bakanlık yaptığı yerlerde maalesef yatırımda makul kalmıyor. herkes haklı sebeplerden elimdeki para gitmesin diyor.
bu değeri yalnızca para ile ölçmemekte gerekli ayrıca.
hepimiz bu ölçekte bakarsak bu vizyonsuzluğun ötesi olur.
arkadaş nezdinde söylemiyorum bunu. ama düşününki ekonomik zorluk çekeceksiniz 5 sene boyunca. çocuklarınıza birşey alamayacaksınız vs... kredi ile bir işe girilmez yani.
ha evet arkadaşın birikimiyle beraber kredi şu durumda çok yormaz diye düşünüyorum ama bankalarda artık sabit faiz uygulamıyor. uygulasa bile zaten aşırı fazla. son seferde onlarda alacaklarını aldıkları için biraz değişti politikaları
sonuca gelirsek; herkes kendi planını kendi vizyonu dahilinde yapmalı.