Merhabalar bir müşterimize e-ticaret sitesi kurulumu yapmıştık forumdaki bir firmadan hizmet alıp hostingide o firmada barınmaktaydı.
Domain müşterimizdeydi devrini sağlamamışlardı.
En son hosting için 2024 temmuz ayında bir ödeme sağladık firmaya ve 1 yıllık yenilendi önümüzdeki 2025 temmuz ayına kadar.
Domainin süresi bir kaç ay önce bitmiş domain bize devredilmediği için yenileme tarihlerini bilmiyor ve bunu takip etmek gibi bir sorumluluğumuz bulunmuyor.
Müşterim sitesinin kapalı olduğunu fark ediyor uzun bir süre sonra ve bana ulaşıyor. Firmaya sorduğumda ise domain ile bağlantısı kesilmiş otomatik olarak silinmiş dosyalarınız diyiyor.
Sıfırdan kurulum yapabiliriz yeni site diyor (ücretsiz olarak) fakat mevcuttaki sitede binlerce ürün ve çok sayıda düzenleme mevcuttu içerikte görsel ve yapı boyutunda.
Bu normal bir durum mu sunucu firmalarına canlı destekten genel olarak sordum en büyük firmalara hepsi böyle bir şey mümkün değil kesinlikle dosyalarınız silinmez hosting süreniz bitene kadar demekte.
Bu durumda ne yapabilirim bir öneriniz var mı? Müşterim evet domain süresini takip etmeliydi ben sorumluluğu üzerimden belki atabilirim fakat müşteriye de yazık kendi halinde butik bir kadın girişimci ve yıllarca verdikleri tüm emek tüm düzenlemeler boşa gitmiş oluyor. Böyle bir durum yaşamalarını istemiyorum.
Domain silinsede ilgili hostingin içeriği silinmemesi gerekiyor.
Bu her yerde bu şekildedir.
Hostingde manuel bir işlem yapmadıgınız sürece silinmez. Ancak ve ancak kendileri kasıtlı veya kasıtsız olarak sildi ise bu şekilde açıklama yapacaktır. Domain ve Hosting bagımsızdır. Hosting silindiğinde domain, Domain silindiğinde hosting etkilenmez.