dolarda 2.5 milyon tl para tutuyorum şuanda ev ahalisi ev alalım sana dediler ve bi ev buldular açıkcası benim içime sinmedi dolar artacak ev piyasası yerinde sayacak gibi görüyorum durumu nedense
yinede forumdaki benden daha bilgili insanlar olduğunu düşünerek sormak istedim. sizce ne yapılmalı ? nakit olarak şuan ev almak mantıklımı ? evin fiyatı 2.4 milyon tl 2+1 70 m kare ( EVDE KİRACI OTURUYOR ŞUAN SÖZLEŞMESİ BU AY YENİLENECEKMİŞ )
Ev fiyatları yaklaşık 1 1.5 yıldır primleri pas geçiyor (Türkiye ortalaması için konuşuyorum) İstanbul bu ortalamaya dahil değildir.Dolar da pas geçiyor.emtia, hisse senedi gibi varlıklar olsa bölebilirsiniz ancak tüm para bir ev ettiği için bu parayı bölme imkanınız yok.Öncelikle şunu kabul etmeniz gerekir.Döviz yatırım değildir sadece para birimidir,doların da euronun da bir enflasyonu vardır.Altın rezerv paradır, ancak altın da bir yatırım aracı değildir, paranızın reel değerini asla arttırmaz-sadece sabit tutabilir-
Ancak Ev,Arsa,Hisse senedi,emtia vb yatırım araçlarıdır.Rezerv para olan altına karşı değer kazanabilir/kaybedebilir.
Buna bağlı olarak etkileşimli ve gelişmekte olan bir bölgede ev alacaksanız 3-5-10 yıllık vadede paranız dolara karşı değerlenmesi olasıdır.
Ancak ucuz mu, gayrimenkul piyasası dipte mi derseniz hayır değil siz aldıktan sonra dolar bazında yerine göre %30a varan değer kaybedebilir.
Durumu özele indirgeyerek baktığımız zaman dolar tutmak ve herhangi bir yerden ev almak kıyaslayınca evi tercih etmek uzun dönemde sizi memnun edeceğini düşünmekteyim.
(Dolar almak ve dolar tutmanın ne kadar mantıksız bir noktaya geldiğini şuradan anlayabiliriz ihracat firmaları düşük kâr marjı altında ezilirken ve neredeyse pazardan çekilmeyi bile göze alabiliyorken buna rağmen %47.5 Luk politika faizi devam ediyor)
Sıkı para politikasına devam edileceği mevcut yönetim tarafindan altı çizilerek gösteriliyor//deneyimlendiriyor.
Bana şahsi görüşümü sorarsanız bu dönemde gayrimenkul almak ve dolar almak hatalı bir hareket olabilir.
Ancak gayrimenkul almak sizin daha az zarar etmenizi sağlayabilir.
Yukarıda yazdıklarım tamamen şahsi görüşlerimi ve yorumlarımı içermektedir.Yatırım tavsiye niteliği taşımamaktadır.