nordmedya adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba Bir yazılım ekibine iş verdim ön ödeme olarak 15 bin tl ödeme yaptım dekont açıklama kısmında chatbot sistemi için ilk ön ödeme olarak yazıyor sonra yaptırmaktan vazgeçtim maddi sorunlardan ötürü fatura ve sözleşme de olmadı hepsi whatsapp da ve ekran görüntüsü ile mevcut ve 1.5 aydır geri ödeme yapacaz dediler yapmadı geçen de bana dediler ki bu yazılım hizmeti olduğu için normalde istesek geri ödeme yapmayız dediler ama oysaki ben hazır bir sistem almadım 0 dan bir sistem üzerine idi benim elime geçmemiş bir ürün ve hizmet den bahsediyoruz burada aydınlanmaya ihtiyacım var lütfen para karşılığı yardımcı olalım mesajlar ile gelmeyin ben hakkımı alabilrmiyim alamazmıyım onu öğrenmek istiyorum hangi kanunlar beni koruma altına alıyor
Türk Borçlar Kanunu'na (TBK) göre, taraflar arasında edim (hizmet) gerçekleşmeden alınan ödeme iade edilmelidir. Eğer bireysel bir tüketici olarak işlem yaptıysanız ve bu bir hizmet alımı olarak değerlendiriliyorsa, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) kapsamında olabilirsiniz. WhatsApp mesajları, ödeme dekontu ve diğer yazılı deliller (örneğin, dekont üzerindeki açıklama) mahkemede delil olarak kabul edilebilir.

TBK’nın 609. maddesi, “Sebepsiz zenginleşme” ilkesine dayanır. Hizmet veya mal teslim edilmeden yapılan bir ödemenin iadesi gerekir. Teslim edilmeyen bir ürün ya da hizmet varsa, yazılım ekibi size karşı borçludur ve ödemenin iadesini yapmalıdır.
Eğer "tüketici" konumundaysanız, TKHK’nın 6502 sayılı Kanun hükümleri gereğince cayma hakkınız veya iade talep etme hakkınız doğabilir.

Mahkemeye vermeden önce bir noterden ihtarname göndererek, ödemenizin 7 gün içinde iade edilmesini talep edebilirsiniz. Bu gelecekteki dava süreçlerinde bir delil olacaktır. Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak da hakkınızı arayabilirsiniz ama söylediğinize göre faturanız falan da yokmuş, bir şey çıkar mı bilmiyorum ama en azından denersiniz.

Tüketici Hakem Heyeti kapsamına girmediği durumda da "ticari ilişki" olarak değerlendirilip, doğrudan Asliye Hukuk Mahkemesi ya da Ticaret Mahkemesine dava açabilirsiniz.