1. Vergi Ayarlarını Etkinleştir

WooCommerce'de vergilerin hesaplanabilmesi için vergi ayarlarını aktif hale getirmeniz gerekiyor.
  • Adım 1: WordPress kontrol paneline giriş yapın.
  • Adım 2: Sol menüde WooCommerce > Ayarlar seçeneğine tıklayın.
  • Adım 3: Açılan sayfada, üstteki sekmelerden Vergi sekmesine tıklayın. (Eğer bu sekme görünmüyorsa, WooCommerce > Genel sekmesinde "Vergi seçeneklerini etkinleştir" kutucuğunu işaretleyip "Kaydet" butonuna basın.)
  • Adım 4: Vergi sekmesine girdikten sonra, "Vergi hesaplamalarını etkinleştir" kutucuğunun işaretli olduğundan emin olun.

2. Vergi Oranlarını Belirleyin

Vergi hesaplatmak için ülkenizdeki geçerli vergi oranlarını doğru bir şekilde eklemeniz gerekir.
  • Adım 1: Hala Vergi sekmesindeyken, sayfanın altındaki Standart Oranlar bağlantısına tıklayın.
  • Adım 2: Burada bir tablo göreceksiniz. Bu tabloya ülkenize ve eyaletinize (varsa) göre vergi oranlarını eklemeniz gerekiyor.
  • Adım 3:Tabloya aşağıdaki bilgileri girin:
    • Ülke Kodu: Ülkenizin iki harfli kodu. (Türkiye için TR)
    • Eyalet Kodu: Eğer vergi oranı eyalete göre değişiyorsa burayı doldurun. Türkiye için bu alanı boş bırakabilirsiniz.
    • Posta Kodu: Belirli bir posta koduna göre vergi hesaplayacaksanız burayı doldurun, yoksa boş bırakın.
    • Şehir: Şehre göre vergi oranı belirliyorsanız burayı doldurun, değilse boş bırakın.
    • Oran (%): Vergi oranını girin (örneğin %18 için "18.0000" yazın).
    • Vergi Adı: Verginin adını yazın (örneğin "KDV").
    • Teslimat vergilendirilebilir mi?: Eğer ürün teslimatı da vergilendiriliyorsa bu kutucuğu işaretleyin.
  • Adım 4: Bilgileri girdikten sonra "Değişiklikleri kaydet" butonuna tıklayın.

3. Vergi Ayarlarını Yapılandırma

Şimdi, vergilerin nasıl hesaplanacağını ve gösterileceğini belirleyeceğiz.
  • Adım 1: WooCommerce > Ayarlar > Vergi sekmesine geri dönün.
  • Adım 2:Burada birkaç seçenek göreceksiniz. Aşağıdaki seçenekleri ayarlayın:
    • Vergi oranlarını müşteri adresine göre hesapla: Burada vergiyi hangi adrese göre hesaplayacağınızı seçin. Genellikle "Fatura adresine göre" veya "Teslimat adresine göre" seçenekleri tercih edilir.
    • Vergi oranlarını ürün fiyatlarına dahil et: Eğer ürün fiyatlarınız KDV dahil fiyatlar olacaksa burayı "Evet" olarak seçin. Eğer KDV sonradan eklenmesini istiyorsanız "Hayır" olarak bırakın.
    • Vergi yuvarlama: Vergileri her satır öğesi için mi yoksa toplam üzerinden mi yuvarlayacağınızı seçin. Genellikle satır öğesi için yuvarlama yapılır.
    • Vergi adı göstergesi: Vergi adının nasıl gösterileceğini seçin. Örneğin "KDV" olarak görünsün istiyorsanız, burayı özelleştirebilirsiniz.
  • Adım 3: Değişiklikleri yaptıktan sonra "Değişiklikleri kaydet" butonuna tıklayın.

4. Test Siparişi ile Vergi Kontrolü

Vergilerin doğru hesaplanıp hesaplanmadığını test etmek için sahte bir sipariş oluşturun.
  • Adım 1: Mağazanıza gidin ve bir ürünü sepete ekleyin.
  • Adım 2: Sepeti görüntüleyin ve teslimat/billing adresinizi girin. Vergi oranının burada görünmesi gerekiyor.
  • Adım 3: Sepet sayfasında verginin doğru hesaplanıp hesaplanmadığını kontrol edin.
Eğer vergiler hala doğru hesaplanmıyorsa, ayarları tekrar gözden geçirip yukarıdaki adımları yeniden kontrol edin.