Son yazdığınız açıklamalara göre konu şekilleniyor zaten
Ben şunu anlıyorum elinizin altında zaten hazırda eviniz var bir kaç yıl içinde bitecek gibi.
Elinizin altında bir ev parasının yarısı daha var. Hali ile şuan verdiğiniz kira boş yere cebimden çıkmasın onu nasıl kazanırım sorusu var.
Zaten paranız dövizdeki materyallerde olduğu için TL bazında zarar etmezsiniz eğer ki ABD borsalarında aldığınız hisse düşmez ise bknz : Intel !!
Ben olsam bu endişeli ortamda ne ABD ne tr borsalarından asla yatırım yapmam
Kısaca şöyle özetleyim, arsam var, ruhsat aldım ev yapacağım, evi yapacak param da var. Ancak ekonomi o kadar kötüye gidiyor ki, evimin olması bir şey ifade etmeyecek (duvarları mı kemireceğiz), üstüne çocukların geleceğini de düşünmem gerekiyor.
Haliyle, cebimden çıkan her kuruşu uzun vadede ve kısa vadede nasıl değerlendirebilirim onu düşünüyorum. Para kriz zamanlarında kazanılıyor, daha kötüsünü henüz görmedik, bu da daha kötüsü geldiğinde daha iyi fırsatlar olacağını gösteriyor (parası olana). Bu nedenle yüksek ödemelerden kar etmek, küçük hesaplarla uğraşmaktan iyidir.
Kabaca önümüzdeki ay, evin iç duvar ve çatısı için profil demir almam lazım, yaklaşık olarak, bulunduğum yerden alırsam 50k, başka ilçeden alırsam 40k tutacak. (doların artmasından önce almaya çalışacağım) aradaki 10k ya da üstüne 10k ekleyerek ihtiyacım olan 3 makine alacağım. Bir nevi evimin bitişine kendime ayrıca bir atölye açacak kadar makine dizmiş olacağım.
Evimi kendim yapacağım (%40 işçilik tasarrufu yapıyorum) İşi yapabilmek için 8 aydır sanayide çalışıyorum, iş öğreniyorum. Ev bittiğinde ise elimde hem ev maliyetinden ettiğim tasarruf, hem de kriz zamanında iş yapabileceim farklı iş kollarını öğrenmiş oluyorum. Elde edeceğim maddi kazanç yaklaşık 400k, Meslek olarakta, kaynak, proje okuma, tesisat, alçıpan, çatı, seramik, aydınlatma v.b. gibi alanlar olacak.
Aylık ödedeiğim kirayı da ev maliyetine ekliyorum.
Yani aslında yapmaya çalıştığım şey para yönetimi. 2 yılı aşkın süredir planlama yapıyorum bunun için. eğer ben öğrenebilirsem, gelecekte de çocuklarıma öğreteceğim. Bu da henüz gerçekleşmemiş kazancım olacak.
iyi forumlar.