Öncelikle dijital pazarlama alanındaki tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Gerçekten inişli çıkışlı ve bir o kadar da öğretici bir süreç yaşamışsınız. Bu tür açılımlar ve deneyimler sektörde çok yaygın olmasına rağmen, herkesin bakış açısını ve aldığı kararları etkileyebilecek pek çok farklı faktör vardır.
Eğer firma sahibi yerinde olsaydım, birkaç stratejik adımı göz önünde bulundururdum:
1. Durum Analizi ve Verilerin İncelenmesi
Öncelikle 6-7 ay sürede yapılan tüm çalışmaların detaylı bir analizini yapardım. Google Analytics, Facebook ve Instagram Insights gibi araçlardan elde edilen veriler ışığında erişim, tıklanma, etkileşim ve dönüşüm oranlarını daha detaylı incelerdim. Hangi kanallar veya stratejiler işe yaramış, hangileri beklenen performansı gösterememiş detaylı olarak değerlendirilmelidir.
2. Pazar ve Müşteri Analizi
Elde edilen verilere göre, hedef kitlemizde bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışırdım. Belki de doğru hedeflemeler yapılamamış ya da ürün, potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayamamış olabilir. Bunun için müşterilerden geri bildirim toplamak (anketler, yorumlar vb.) oldukça faydalı olabilir.
3. Reklam Stratejilerinin Gözden Geçirilmesi
Dijital reklam stratejilerimi gözden geçirir, hangi platformların ve reklam türlerinin daha etkili olduğunu belirlerdim. Carousel reklam modeli gibi işe yaradığını tespit ettiğimiz yöntemleri daha fazla test eder, optimize ederdim. Örneğin, Facebook pixel ve remarketing stratejileri gibi daha sofistike yöntemlerle reklamları kişiselleştirirdim.
4. Organik ve Beraberinde Ücretli Tanıtım Stratejisi
Sadece organik veya ücretli tanıtımlara odaklanmak yerine, ikisini de dengeli bir şekilde kullanmayı düşünürdüm. Organik içeriklerin sürekli düzenli paylaşımı ve bunun yanında düşük bütçelerle test kampanyaları özellikle başlangıç aşamasında oldukça faydalı olabilir.
5. Fiziki ve Dijital Satış Entegrasyonu
Firmanın güçlü olduğu fiziki satış tarafını tamamen bırakmak yerine, dijital ve fiziki satışları entegre etmeye çalışırdım. Fiziki mağazadaki müşterilere dijital mağazayı tanıtıcı kampanyalar düzenleyebilir ya da mağaza içi promosyonlarla çevrim içi müşteri tabanını genişletebiliriz.
6. Uzun Vadeli Planlama
Dijital dünyada başarı genellikle ani değil, uzun vadeli ve sürekli gözden geçirilmeler sonucu gelir. Daha fazla sabır gösterir, belirlenen stratejilere sadık kalır ve düzenli optimizasyonlarla ilerlemeyi sürdürürdüm. Hangi adımların işe yaradığını anlamak için daha geniş zaman dilimlerine yayılmış analizler yapmak önemlidir.
7. Ekip ve Danışmanlık
Eğer kendi bilgim ve deneyimim yeterli değilse, konunun uzmanlarından danışmanlık almayı ve dijital strateji ekipleriyle çalışmayı düşünürdüm.
Sonuç olarak, dijital pazarlama uzun soluklu bir yolculuktur ve ilk başlarda sonuç almanın zorluğu oldukça yaygındır. Firma sahibi olarak, mutlaka tüm bu süreci gözden geçirip, neler öğrenildiğini ve nasıl daha ileriye taşınabileceğini değerlendirmek önemlidir.
Dipnot: Senin öğrencin olarak farklı analiz yaptım
Saygılarımla,