Selam olsun,
Başarısızlık serüveninde en çok karşılaştığım konuları ara sıra yazmaya çalışıyorum ki aynı hataları yapmaya namzet arkadaşlarımız en azından bir düşünsün. Demiyorum ki fikrini değiştirsin ama üzerine düşünsün isterim ki zarar göreceği işlerden haberi olsun.
Emekliliği ilan etmeden önce proje yönetimi, proje danışmanlığı gibi hizmetler verirdim haliyle artık bu işleri yapmıyorum deseniz bile illaki geliyor bir şeyler.
Genelde süper bir projem var, yapılmayanı buldum, bu iş çok para kazandırır düşüncesiyle üretilen projeler.
Proje diye yazıyorum ama sadece fikirleri var ortada projeye dökülen bir şey yok.
Genellikle hayatını değiştirecek çok büyük projesi olan hatta benden bilgi isterken projesini sır gibi saklayan insanların logo yaptırma konusunda düşüncesi "yapan siteler var" ya da "50 100 hallederiz o kolay" diye özetleyeceğim bütçeleri oluyor. Bütçeniz yoksa ve sponsorunuz yoksa hatta logonun önemi konusunda fikriniz yoksa zaten başarılı olmanız tesadüf silsilesine bağlıdır. Şansınız yok demek istemedim zira istisna olan bir örnek bulup o örneğin sizin için tekraren yaşanacağına inanmaya yakınsınız.
Diğer bir kesim ise sadece parlak bir fikre sahip ama bu fikirle ne yapabileceği konusunda tam bir fikri bulunmuyor. Evet, fikir parlak ve üzerine çalışmayı hak ediyor lakin sadece fikir olarak bir değeri olmuyor. Mesela para kazanacağınız en kolay şey ara uygulama/site yapmaktır. Kanva gibi bir sistem yapmanız küçük ekiplerle mümkün değil hele tek başınıza imkansız. Bunu satarak kazanacağınız düşük ücretler ise gereksiz. Yapılacak şey kanva ile kullanıcı/satıcı arasında bir çözüm ya da kolaylık sağlayan bir şey olmalı. Bu bir fikirdir. Bu fikir parlak bir fikirdir ama üzerine çalışıp en çok talep edilecek, gerçekten kullanımının bir artı değeri olacak ya da kullanana para kazanma şansı sunacak şekilde projelendirmek gerekiyor. Site, uygulama, logo vs. en son noktada uğraşmanız gereken şeylerdir. Öncelikle en uzun süreyi ve çalışmayı projelendirmeye ayırmanız gerekiyor.
Mutlaka kaliteli bir ekip kurmanız gerekiyor. Bu ekip 3 5 vereceğiniz değil gerçekten hak ettikleri gelirleri alacak bir ekip olmalı.
Çok parlak bir fikriniz olabilir, çok başarılı bir projeniz olabilir ancak bunun geliştirilmesi ve sürdürülebilir olması için yeterliliği olan bir ekibe sahip olmanız lazım.
Elbette kısa süreli parlayıp sonra sönmeyi kabul ediyorsanız bu adımı es geçebilirsiniz. Potansiyeli daha yüksek bir projede neden bunu tercih edersiniz bilemem tabi.
Kısaca bir fikriniz varsa bunu detaylı bir projelendirmeyle taçlandırın.
En çok yaşanan fikir hırsızlığının önüne geçebilmeniz içinde hayati öneme sahiptir.
Projelendirdiğiniz işlerin her bir kısmını farklı firma/kişilere yaptırıp kimsenin bütün hakkında bilgi sahibi olmamasını sağlayabilirsiniz.
Önce fikir sonra proje ve en son olarak yeterliliği olan kaliteli bir ekip.
Logo ücreti hesabı yaparak başarılı olmanız pek mümkün değil.
Bildiğim, gördüğüm ve tecrübe ettiğim birkaç şeyden bahsetmek istedim.
Aksini düşünenlerin düşüncelerine itirazım yok.
Benim iş ve tecrübelerim nasıl ki beni bu noktaya getirdiyse sizinkilerde sizi farklı bir noktaya getirmiştir.