Arsa kayması tabiri bana pek olağan gelmiyor.

Büyük ihtimalle, komşu arsanın üzerine ev yapılmıştır. Öyle ''yok belediye parseli kaydırdı, başka yere taşıdı vb.'' kulağa genelde inandırıcı gelen terimler değil.

Belediye, yeni imara açacağı yerlerde, yol geçecek güzergahlarda bu tür işlem yapabilir. Fakat bu da başkasının arsasına sizin arsayı kaydırmaz, genelde arsanızın küçük bir kısmı kamuya geçer ve imara açılır. Bunun amacı şudur, belediye der ki bak ben senin orayı imara açıyorum, yol getiriyorum, okul, kamu hizmetleri şu bu olacak haliyle bunlar için bir miktar yerinden almak zorundayım. Bu da genelde her tarafta arsa olduğu için çok küçük metrekareler olur. Arsanızdan 1 metre içeri girerler mesela yol getirebilmek için. (Otoban veya büyük güzergahlardan bahsetmiyorum, bu durumlarda arsayı direk devlet satın alır)

Şimdi bunlarda belediyelerin şehir planlamalarında bellidir. Bundan 10-20 sene sonraya kadar şehir planlamaları çizilir, nerede sağlık ocağı olacak, okul nereye gelecek, yol nereye gelecek diye kadastrocular çizimler yapar. Onaya sunulur vs. uzun prosedürlü işlemler.

Şimdi konunun başına gelelim, büyük ihtimalle bundan 15 sene önce ev sahipleri, komşu arsaya biraz girdiler, haritacı çağırmadan evi yaptılar.

Tapu da zaten sorun olması mümkün değil. Çünkü beyan edilen arsada, mevcut ev var. Evin tapusu çıkar, arsa zaten kendi üstlerine diyorsunuz.

Aradan 15 sene geçiyor, diğer arsa sahibi geliyor. Haritacı çağırıp ölçüm yaptırıyor, bir bakıyor ki kendi arsasının üzerinde ev var. Diyor ki benim arsamı kullanıyorsunuz, 40 metre kare içeri girmişsiniz. Ki bu arsa kaymasıyla değil, tecavüz ile olur. Yani 3-4 metre içeri girmişler, evin tabanı da 10-12 metre uzunluğunda olsa zaten bu rakamlar çıkıyor ortaya. Demek ki evi yapan eski sahip 3-4 metre diğer arkadaşın arazisine girmiş.

Adam dava açsa haklı. Yıllardır izinsiz arsa kullanımı var. O da haliyle kullanılan arsa bedelini talep ediyor.

Burada komşu arsa sahibi haklı. Bir sonuç çıkmaz. İlk evi yaptıran çakallık yapıp başkasının hakkına girmeyecekti.