Nitelik meselesi, bizim memlekette öyle büyük nitelikte pek bir şirket yok, azıcık nitelikli olanlar da ya ortaklı bir yapıya sahip, ya büyük hissedarları Devlet ve varlık fonu olan işletmeler örneğin Borsa'da 4. büyük değerimiz Thy 417 Milyar TL yani 13 Milyar Dolar bile etmiyor. Nasdaq hisselerine bakınca ise Microsoft 3,15 Trilyon Dolar, Apple 3,02 Trilyon Dolar, Nvidia 2,97 Trilyon Dolar, Alphabet 2,16 Trilyon Dolar şeklinde gidiyor. İlk 100 sıralarına şimdi baktım 100. sıraları bile 142 Milyar Dolar yani bizim Thy x11 gibi bir durum söz konusu. Bizde nitelik pek yok, ABD şirketleri gibi büyük çaplı, piyasa tekeli oluşturmuş, katma değer üreten, yüksek yatırım alan şirketlerimiz pek yoktur. Niye bizim borsamızda 1. sırayı örnek vermedim de 4. sırayı örnek verdim, bunda bir gariplik yok mu diyenler için ise ilk sırada Qnb Finansbank var ve sadece %0,1'i halka açık olduğu için fiyatı çok şişkin durabiliyor hisseye erişim daha kısıtlı olduğu için, 2. sırada Koç Holding var haliyle holding bünyelerinde hangi şirketler var yok kafa karıştırabilir, 3. sırada ise yine bir banka var Garanti bbva fakat 419 Milyar ile Thy ile neredeyse kafa kafaya ve Thy en global şirketimiz diye onu örnek verme gereği duydum. Merak edenler için 5. sıramızda yine bir banka var, İş Bankası yani ülkemizin en değerlileri halka yüksek faiz ile kredi verip karlılıklarında patlamalar yaşayan bankalar, ilk 15 şirketimizin 6sı bankalar zaten. Neyse, halka açık olmayan kısımları ile toplamda Bist100 içerisindeki borsaya açık en değerli 100 şirketimizin toplamı 8 Trilyon 677 Milyar TL yani 268 Milyar Dolar civarı bir değere sahip, bu değer Nasdaq içerisindeki ilk sıra şirket olan Microsoft'un değerinin neredeyse 12de 1i kadar yani 100 şirketimizi toplasan Microsoft'un %9 kadarı anca eder diyebiliriz. Ortada kocaman bir uçurum var, bizim piyasa aşırı sığ, azıcık para girişi olsa hisseler çıldırıyor, azıcık çıkış olsa devreler kesilecek kadar hisseler kızarıveriyor, Amerika'da para giriş çıkışı çok daha fazla ama gündelik olarak aşırı değer kazanıp kaybetme olayları çok sınırlı kalıyor.