Merhaba arkadaşlar, bugün size hepsiburada ve trendyol pazaryerlerinin dolandırıcıların yuvası haline nasıl geldiğini anlatacağım...
Benim deneyimim hepsiburada üzerinde oldu ama trendyol incelediğimde oda aynı algoritmayı kullandığını gördüm ama test edemediğim için ondan fazla bahsetmiyeceğim.
Pazaryerleri özellikle trendyol ve hepsiburada tüketiciyi değil, satıcıyı güvence altına alıyor. Dolandırılar için çok iyi bir zemin mevcut
hepsiburada.com üzerinden aldığım kablosuz kullaklık üzerinden gideceğim, siteden uygun fiaytlı bir kullaklık aldım, kulaklık elime ulaştığında kutuyu boş sandım ama içinden bir kulaklık çıktı, ürün sitedeki görseller ile alakası yok, birebir aynı gibi yapmışlar ama kulaklık kutusuna oturtuğunuzda boşluk kalıyor defolu ürün, 1 tanesi çalışıyor diğeri çalışmıyor dokunmatik sensör varmış kulaklıkta bozuk, kulağınıza koyduğunuzda kapanıyor ayda telefondan google asistanı açıyor sürekli, hiçbir şekilde kullanılamıyor, çalışan tek kullaklıkta çızırtılı ve bas sesi veremiyor müzik dinleyemesiniz... neyse *********** böyle dandik benzer bişi gönderdi...
şimdi gelelim hepsiburada üzerinde nasıl dolandırıcılık yapılıyor:
1) firma genelde elektronik ürün kategorisine giren dandik ürünleri satıyorlar, cinmalı çakma ürünler
2) hepsiburada ve trendyol elektronik ürün olduğu zaman iade işlemi siteden yapamıyorsunuz, garantiye gönder diyorlar
3) kurumsal hesapla satın alırsanız yada fatura isterseniz hepsiburada üzerinde iade edebilmek için iade faturası kesmenizi istiyor, iyi tamamda önce ürünü iade al sonra iade faturasını kesmeyi iste, iade faturası keserseniz ürünü gönderiyorsunuz firmada ambalaj açılmış vb. bahane ile ürünü geri gönderir, olan size olur faturada kestiğiniz için iptal edemezsiniz ve bundan sonraki sürecin takibi yok
4) en önemli madde ve dolandırıcıların sık kullandığı :
ürün genelde çok satan fiayt performans ürünü oluyor çünkü hepsiburada ve trendyolda ürün yorumlarına baktığınızda herkes memnun ama küçük bir yazı var orda firmalar farklı, dolandırıcının ürünün görüyorsunuz ama diğer iyi satıcıların yorumları bunun ürününde görünüyor, dikkat etmeyen bir kullanıcı yada buda aynı ürün alayım deyip aldığınızda bozuk yada dandik bir ürün gelir size
firma hemen ürünü satıştan kaldırıyor, siparişlerinizde ürüne baktığınız farklı bir firma adı ama link tıkladığınızda başka bir firma çıkıyor, aldığınız ürün içeriğine ulaşamıyorsunuz artık ve geçmiş olsun

dolandırıldınız
cüzi miktar olduğu için kimse iade falan uğraşmıyor belki benim gibi 3-5 kişi bunlara kafayı takıyor bizimkini hemen iptal ediyorlar ama eminim hiçbir kullanıcı uğraşmıyor
kötü yorum yapamıyorsunuz sitede engeliyor sizi uygun değil diyor, *********** yazamasınız, hepsiburada yada firmaya yada alışveriş yapmıaycam gibi sitenin güveninin sarsacak şeylerde yazamasınız
izin vermiyorsunuz o zaman bu dolandırıcılıkların önüne geçin
müşteri hizmetleri ile görüşüyorum durumu izah ediyorum kitlenip kalıyor...
ayrıca *********** faturayı yüklemiyor çünkü 14 gün iade hakkı, fatura yükleme süresi 7 gün adam 7.gün fatura yüklüyor sanırım o güne kadar siz bezmiş olup vazgeçiyorsunuz zaten
mesela n11 de böyle bir durum yaşadığımda siparişimde ödemeyi ertele vardı ona basıyorum adam ödemeyi alamıyor, iade talebi hemen oluşturabiliyordum, müşteri hizmetleri ile irtibata geçtiğimde onlar firmayı arayıp sıkıştırıyordu, firma %100 sorununuzu çözüyordu....
trendyolda
ev için ocakve davlunbaz seti almıştım, bozuk geldi 2 ay sürdü iade

trendyoldan 20.12.2023 laptop aldım asus 30bin tl ultrabook aleminyum kasa oldugu için statik elektirik problemi varmış, cihaz bana geldiğinde ne yaptıysam ciahz açılmadı (bilgisayarcıyım aynı zamanda) iade etmek istedim firmayı geçin trendyol canla başla iade edemesin garantiye gödner diye beni kanser etti resmen, 2 defa kazık yeyince trendyoldan o sitede asla alışveriş yapmıyorum

...
hepsiburada ve trendyol tüketiciler için bu yorum sistemini ve firma ürün ve profilini açık tutmalı, kaliteli firmayı gösterip *********** dandik firma ürününü satırmak bu dolandırıcılığa ortak olmak bence
a ürünün sitede yapılmış yorumlarını tüm aynı ürünü satan firmada görmek istemiyorum böyle saçma sapan birşey olamaz
örnek ben devnanotek kulaklık satacam 1000 kişi alacak memnun kalacak benim üründen,
*********** Fİrma aynı ürün içeriğini ekleyecek hop otomatik 1000 tane bedava yorum adamın ürününde görünecek üstüne hepsiburada firma adını göstermiyor filitre yaparsanız orda seçebilirsiniz, trendyol zaten ürün sayfasında kimsen satın aldığınızı anlamak için kafa yormanız gerekiyor
ürün satın aldınız ve satın aldığınız firma ürünü satıştan kaldırdı, siparişlerinizde ürüne tıkladığınızda farklı bir firma çıkıyor...
ÖZET :
bu pazaryerleri yorum sistemini düzeltmeli, kimsenin yorumu başkasında görünmemeli ve boşa atılmış yorumlar var 5 yıldız vermiş değerlendirme yok yada kötü mesaj yazmış ama 5 yıldız vermiş (burda örnek kargoya 5 yıldız verdiyse ve ürüne 1 yıldız verdiyse sanırım sistem en iyi olanı gösteriyor yorumda)
hepsiburada iade kabul edildiğinde kurumsallar için iade faturası isteyecek iade etmek kolay olmalı tüketiciyi orda site vazgeçiriyor zaten... buda dolandırıcıların işine geliyor
hepsiburada da trendyol gibi benim kara listeme girdi.
Bunu sizinle paylaşmak istedim özellikle şuan bu dönemde elektoronik ürün alacaksanız pazaryerlerinden değil güvenilir satıcı firmaların kendi sitesinden yada gidip mağazadan alın.
sistemlerin bu tarz açıkları ve eksiklerinden faydalanan dolandırıcılık yollarını araştırma yapıyordum

güvenilirlik puanlaması verdiğim bir makale paylaşacağım bunlarla ilgili
sosyal medyalardan büyük apzarlerlerinden sıralama yapacağım
4-5 aydır bunlarla ilgilendiğim için ve telefonlarımız yada arama kayıtlarımız kayıt altında olduğundan artık tüm dolandırıcıların reklam ve sayfaları benim algoritmamda çıkıyor

canım sıkıldığında bazen bunlarla uğraşıyorum hobi gibi ...
akıl almaz durumlar var...