Merhabalar yeni düzenlemelerle birlikte vergisel anlamda bazı yeni kanunlar gelecek ve Gelir idaresi başlanlığı bunların başında da Kripto paraya BSMV gibi bir işlem vergisi getirmeyi planlıyor. Kripto varlıklarda kazancın yurtdışına kaçışını önlemek için tevkifat yani vergi kesintisi yoluyla vergi getirilmesi düşünülüyor.
Kripto paralara vergi konusu tüm dünyada uygulanmaya başlamışken başta ABD olmak üzere büyük devletlerin vergi almaya başlaması başta dolar ve Euro olmak üzere rezerv paralar için tehdit oluşturan kripto varlıklardan vergi alınması için öncelikle tanımlanması gerekiyor. ABD gibi ülkelerde yasadışı yolla bile olsa elde edilen kazancın vergisi kişisel olarak beyanname ile beyan edilip ödendiği için kripto paradan elde edilen gelir kısmi de olsa vergileniyor. Ancak Türkiye gibi kişisel beyanname ile vergisini ödemediği için bu alandan elde edilen gelir neredeyse hiç vergilenmiyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, kripto paraya birisi şu anda oranı yüzde 5 olan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) gibi düşük oranlı bir işlem vergisi getirmeyi planlıyor.
Aynı zamanda tıpkı tahvil, borsa gibi menkul sermaye iradı sayılması gerektiği düşünülen kripto varlıklarda kazancına da ek vergi getirilmesi planlanmakta.
Bazı ülkelerde uygulanan vergi oranları tutarlara göre değişmekte ve bazı istisnalar bulunmakta , sizce bizim ülkemizde istisna limiti olmalı mı veya vergi oranı kaç olmalı ?