Evet var. Bunun tek suçlu ve sorumlusu da bu iş imkanlarını kabul ederek çalışanlar. Şimdi kimse bana kalkıp "ihtiyacı olmasa çalışmaz yeaa" edebiyatı yapmasın. Herkesin yaptığı iş ve işin değeri belli. Bu ülkede 10TL'ye "sözde" logo tasarımı yapan insanlar var. "Günde 20 iş alam sigara parası çıkartam" kafası insanlar bunlar.

Bir iş görüşmesinde de bana şu teklif gelmişti;

Asgari ücretin hemen hemen bir tık üstü maaşa çalışır mısın diye soruyor. Profesyonel ve ileri düzeyde Pure PHP, Laravel, HTML, CSS, JavaScript, JQuery, AJAX, Flutter, SQL, MySQL ve MsSQL bilgisine sahibim. İhtiyaç halinde diğer dil ve frameworkler ile de çalışırım ve çok kolay da öğrenirim. Öyle WordPress site düzenleme falan onları saymıyorum bile. Bir çok komplike CRM sistemleri (Sağlık Turizmi, Emlak, Borsa vb.) kodlamış, bilmem kaç tane site yapmış insana verdiği teklif bu. Hayır CV ve referansım da belli.

Dedim "kamera şakası falan yapıyorsunuz herhalde?". Tutamadım kendimi. Ve içeride 2 tane "sözde" yazılımcı da çalışıyordu. Direkt görüşmeyi bitirdim zaten. Sonra? Kendi istediğim maaşlı işi bulmak zor olmadı zaten.

Emeğini, bilgisini ve kendine olan saygısını hiçe sayan, bu maddelerle bu paraya çalışacak kişiyi zaten ciddiye almam. Almıyorum da.