Bağ bahçe işleriyle uğraşmıyorum hocam ben. Emekli de olmadım daha. 120 yıl sonra inşallah emekli olacağım ama.
Ben bu eskiden daha çok yardımlaşma vardı şimdi yok herkes para peşinde gibi söylemelere katılmıyorum. Konjonktür değişti, elbette insanlar para kazanmak için başka yollar arayacak.
15 Sene önceki ekonomiyle şimdiki bir değil, insanların aynı kalmasını nasıl bekliyorsunuz ki?
Ozaman buralar dutluktu (:
Domates, biber 🌶
Her konunun altına smm panel vereyimmi abi yazanlar var şimdi, 100 liraya milyon dolar kazandıran e book satan var, 10 liraya 20 liraya yalandan Google haritalarına yorum yapanlar var.
Turabi elendi mi ya bilen var mı
Ben bu konuyu şöyle değerlendiriyorum bilgi artık çok kıymetli oldu ve gelişen düzenle birlikte herkes bunu bir faydaya çevirmek istiyor, talep hep bu yönde ilerliyor haliyle herkes gibi platformlarda yenileniyor. Ama benim gördüğüm r10da hiç bir soru cevapsız kalmıyor. Az önce bir konu cevapladım mesala sabahta yine bildiğim konularda pmler cevapladım. Soru sor kategorisi var mesala sürekli soru ve cevaplar - google optimizasyon kategorisi var mesala burada kesinlikle ücretli konular açılmaz kuralı böyle kategorinin ve onlarca alan var bu yönde herkesin kullanabileceği.
Büyüdük ama hala buradayız
Kimler geldi kimler geçti.
15 yıl önce link değişimi yapardık ha bire, domainler değer kazansın pr4-pr5 gibi rakamlara gelsinde link satarız hesabı

) Pagerank ah ah mazi canlanır gözümde.
Eskiden de para dönüyordu öyle mazi romantizmine gerek yok. İnsanlar değişiyor, projeler üretiyor, sektörden çıkıyor, farklı sektöre giriyor. R10 dışında bambaşka bir dünya var ve bir yerden sonra R10 çok yetersiz gelmeye başlıyor. Artık bilgiye ulaşmak çok kolay. Forumda aktif ticaret yapmıyorsam burada durmanın anlamı yok ki. Bence R10 için forum formatı ömrünü doldurdu ama başka bir yere de evrilemedi. Öyle alışkanlıktan ayda yılda bir giriyoruz.
Buradayız devamke
aytuğğğğ kitap felan yazmış geçenlerde denk geldim, nedense eskiler dendiği zaman aytuğğğğğğğ geliyor aklıma.
Buradayız dostum

Eski üyelerin çoğu aktif olarak olarak takılamıyor maalesef. Herkesin yaşı ilerledi, sorumlulukları değişti. Eskisi gibi takılamıyoruz
Eskiden çoğu şey yeniydi. Keşfedilmemiş çok şey vardı. Konuşulur tartışılırdı. Şimdi herkes herşeyi biliyor.
Hocam sizin 17 yıl ne zaman olmuş

Fake falan değil di mi
Eskidik be, eskiden daha canlıydı heyecanlıydı buralar. Eskiden günümün belki 8-10 saatini burada geçiriyordum şimdiyse hafta 1-2 saat anca göz gezdirebiliyorum.
"Eski her zaman yeniye yenilir"
Arada bakınıyorlar benim gibi
Çoğu huzurevinde hocam. 🤣
Almanyadan selamlar
Genelde sorulara cevap veriyorum. Konuya yazan 3-5 eski aktif üyeyi de sayenizde tekrar görmüş olduk
Üye sayısı azdı insanlar birbirlerini tanıyordu aile ortamı vardı. R10 buluşmaları olurdu ramazanda iftarlar vs ne bileyim eski tadı yok gibi.
Ben forumda senelerce icerik paylastim, uzun uzunherkese anlattigmseyler vardi. Insanlarin cogu daha yeniyeniogreniyordu. Ama artik bazibasliklara giriyorum, uzun uzun aciklamayi yaziyorum altina,ama gondermeden siliyorum ve cikiyorum basliktan.
Cunku paylastiklarimizin %1i etmeyen car cop bilgileri artik forumda onune gelen ebook olarak satmaya basladi. Burasi bilgi satis platformu degil, bilgi paylasim platformu. Sonra bakiyorum bizim bedava paylastigimiz bilgileri okuyan bile yok, ama sacma sapan ebooklara dunya kadar para veriyor herkes.
Ben de artik ebook yapip satacagim, oyle daha kiymetli oluyor. Ve eminim ki hakikaten satilan ebooklara baktigim zaman, biz bedavaya yardimci oluyormusuz. Bu bir noktaya kadar iyi, ama sonrasi kendimize haksizlik oluyor acikcasi.
O yuzden artik bilen de birsey paylasmiyor.
O zamanlar domain bölümünde takılır sürekli insanların bedavaya verdiği domainleri toplardım... Good old days
Ne emekliliği, çalışmaya devam.
Counter oynadığımız günleri özledim bende
Burdayız hala yıkılmadık ayaktayız
Esrarengiz bir şekilde kayboldular, onların hesaplarına giriş yapanlar aslında kendileri değil, hesaplar devir oldu.
Çoğu gitsede , ufak bir kısmı ben dahil hala buradayız : )
Eskilerin çoğu ticaretten ziyade alışkanlık ve gündemi takip etmek vakit geçirmek için foruma giriyor.
Eskiden bilgi içerikli paylaşımlar daha çok oluyordu ticari konulara göre, şimdi tersi durum söz konusu
burdayız
kademeli emeklilik çıkarsa emekliyiz. biz inşaat alanında makinaları izleyen dayılarız artık.
Burası AVM gibi oldu.
Alıp vermeniz lazım parayla, paylaşım nafiş.
r10 kuruluş hikayesi çok farklı tabi, o günkü şartlarda düşündüğümüz ve hedeflediğimiz şey bugünkü forum şartların oluşmasını düşünmedik açıkcası ben düşünmedim.
Ama 2008-2009'da zaten artık belli oldu yardımlaşmanın geri planda kalacağı.
Ticaret odaklı olmaya yavaş yavaş başladı ama bunun da olması gereken şartlar da bence;
Kuruluşunda bizler çocuktuk, öğrenciydik yani "maddi" kaygı ikinci plandaydı.
Kuruluş aşamasındaki herkesin zaten ek geliri vardı. Google ads, mp3, sms, iddaa vs vs herkes zaten kazanç sağlıyordu bir şekil.
İyinet (forum) admin toplu ban atınca, MSN üzerinden mert (radmin) ve diğer arkadaşlar bunun böyle devam etmeyeceğini karar verip mert r10.net alan adının boşta olduğunu ve forumu kurduğu gelin orada takılalım demişti.
Yani çok bilinçli bir şekilde, forum kuracağız şöyle yapacağız böyle yapacağız bir plan yoktu tamamen o günkü şartların getirdiği durumdu.
Üyelik sadece davet usulü oluyordu, küçük ama etkili bir grup vardı.
Örnek vermek gerekirse PHP konusunda takıldığınız yer mı var ? Kodunuz da hata mı var ? Konuyu açarsınız ve bilgisi olan elinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışrdı.
Veya yeni bir kazanç sistemi mi var ? Google tarafından güncelleme var, vs vs herkes bildiğini aktarmaya çalışırdı ama gelin görünkü zaman geçiyor arkadaşlar.
O kişiler hepsi okulunu okudu, iş güç sahibi oldu, evlendi çoluk çocuk ve bilgisinin DEĞERLİ olduğunu fark ettiler ve zamanda kısıtlı arkadaşlar. Ben öğrenci iken 15-18 saat forumda aktif idim şuan sadece günlük 5 dk bakıp çıkabiliyorum.
Bazen konular görüyorum yardımcı olalım yazayım ama vakit olmuyor.
Vakti olanda bilgisinin ve emeği karşılığında ücret istemekte, ki normal bir durum.
Ama bilgiye ulaşmak artık daha kolay, youtube, yapay zeka, github vs gibi onlarca farklı kaynak var.
Eskiden php kitablarından bakardık kodlara, kod kütüphaneleri böyle bol değildi, kaynaklar sınırlıydı.
Kısaca eski üyeler hayatlarına devam etmeye çalışıyorlar, eskiler eskide kaldı bir nebzede. Şimdi artık sıra sizde, bizler bir noktaya getirdik sizler daha ileri götüreceksiniz.
buradayız canım kurban yaşlandık artık
Ben buradayım
Burayla ilk 2006 2007 yılında tanıştığımda birşeyleri bildiğimi düşünüp aslında hiçbirşey bilmediğimi burada bildiklerimi ve bilmediklerimi öğrendiğim çocuklarımı ailemi evliliğimi herşeyi bir nebze burada yaptığım ticaretlerle yaptım ve yapmayada devam ediyorum. Artık eskisi gibi değil. hergün girerim girmeye de devam ederim, Her zaman telefonda dahil bilgisayar başındada olsam 1 sekme kesinlikle açıktır okurum belki birşeyler daha öğrenirim diye ama herkesinde söylediği gibi eskiden insanların gelecek kaygısı yada para kazanma kaygısı yoktu ve rahattı şimdi herkes bu kaygı ile elindeki bilgiyi paraya döndürmeye calısıyor artık buda normal.
Eskiden çok aktif iş yapardım konu açardım paylaşım yapardım. Fiziksel işlere başladık, ticarete başladık. İllaki her gün girerim konu baltalarım, report eder yatar uyurum. 15+ arkadaşlara selam olsun. Pek yararlı olamıyoruz artık buranın halkına.
Eskiden buralar yeşillikti.
Evet yardımlaşma vardı, şuan çok yüksek hacimli ticaretler dönüyor.
Elbette yardımlaşma bitmedi, sadece azaldı. Artık herkes geçim sebebi ile maddi beklenti içerisine girdi.
Aramızda liseli kardeşlerimiz de var ve harçlıklarını çıkartmaya çalışıyorlar. Ev geçindiren insanlar var.
R10 artık sadece bir webmaster platformu değil, çok daha ötesinde.
Reel yaşantıda da insanların genel olarak değiştiğini görebiliyoruz.
Ayrıca iyi insanlar yine iyi..
Buradayız, işimizin başıdayız

)
15 senelik üyeler ve eskiden yapılan yardımlaşmalar hakkında hazırladığım ekitap çok yakında bitiyor, satış konusunu açarız birkaç güne (:
Bence artan bilgi edinme yolları yüzünden burası biraz etkisini kaybetti. Şimdi youtube'da bulamayacağınız konu yok. O zamanlar öğrenebileceğimiz tek yer burasıydı. Bir de çok daha küçük bir topluluktuk. Hani eskiden komşuluk iyiydi derler ya, cidden öyleydi. Ben o zamanlar üni öğrencisiydim en az 10 kişiyi evimde misafir etmişimdir, aynı şekilde evlerine gitmişizdir. Evi müsait olanlar 3 - 5 kişiyi çağırıp ya goygoy yapıyordu ya da proje konuşuluyordu. Bir de o zamanlar öyle küçük topluluk olmanın avantajıyla forum çok daha serbestti. Şimdi kaç yüz bin üye var en ufak zaafta altını üstüne getirirler koca forumun.
Eskiden şimdiki gibi translate imkanları da yoktu, şimdi endonezce bir bilgiyi bile 3 saniyede çevirebiliyorsun. Yani bilgiye talep azaldığı için arz da azaldı doğal olarak. Her dönemin kendi güzelliği var bence, eskiye özlem duyacağınıza bugünün tadını çıkarmaya bakın.
sosyal medya vs. geldi gençlerin önünü açtık kenara çekildik üstadım
Burdayız, çocukken hosting , vps , knight online oyun sunucusu satardık hey gidi günler.
Fake ne demek ? Darılırım bak.. Bugüne bugün 17 yıl 2 ay 16 gündür bu forumun yadigar emekçisi olarak burada hizmet vermekteyim.
Aynen bu işlemi çok yaptık bak
O günleri dönebilmek için neler vermezdik

Çok keyifli günlerdi.
Buradayız.
Birçok eski üye forumu bıraktı. Bir kısmı eski yönetimin yaptığı şey yüzünden bıraktı. Bir kısmı da forumun herkese açılmasından dolayı bıraktı. Yerlerine günü kurtarmak için piyasayı öldürenler doldu.
Yaşlandık
Hocam senin bi ara web radyon vardı yanlış mı hatırlıyorum?
Burdayız. Evet çok ciddi yardımlaşma ve dayanışma vardı ancak para o zaman daha güzel ve çok kazanılıyordu.
Yeni kuşak çok kibirli ve kötü niyetli olduğundan dolayı hepsi kaçtı yada yazmıyor.
Yaşlanıyoruz artık. eskiden r10 a girmediğim gün olmazdı. Şimdilerde ise ayda 1-2 kere login oluyorum.
Yok hocam o ben değilim
o dönemim web gereksinimleri web kütüphaneleri ile günümüz 2024 de çok fark var evrim ve değişim geçirmiş bir yazılım, programlama vs vs gibi araçlar mevcut o dönem emekleme dönemiydi ve herkes birbirinden destek alırdı şimdi ise iş daha çok ticari kaygı üzerine bu gayet normaldir her dönemin bir çağrışımı ve gereksinimi evrimi var bundan 15 sene sonra belkide daha farklı bir ortam olacak.
Yıllar utansın
Buradayız
Büyük kısmı Basıp gitti diğer kısım Benim gibi çenesini tutmayı öğrendi ( Eski hesap çalındı Bu yeni hesap )
Yardım ettim diye hakaret çekemem kimse kusura bakmasın
Sizi buralarda görmüşken şuralara tavsiye, nasihatlar bıraksanız biz de nasiplensek 😁