Bir ofis tutun tutmayın para kazanıyorsanız zaten bir şirketiniz olacak, zaten vergi verecek ve muhasebe giderleriniz olacak. Bunları hariç tutarsak ofisin extra masrafı şu şekilde olur;
- Kira (1 Kira peşin + 1 Kira Depozito + 1 Kira Emlakçı)
- Kira Stopajı (3 ayda 1 kiraya denk geliyor gibi hesaplayabilirsiniz)
- Aidat
- Elektrik Abonelik ücreti + Düzenli fatura gideri
- Su abonelik ücreti + Düzenli fatura gideri
- İnternet aboneliği
- İklimlendirme Giderleri (Doğalgaz aboneliği, kombi bakımı, klima bakımı v.b)
- Ofis mobilyası (1 adet yönetici koltuğu, 1 adet masa, 2 adet misafir sandalyesi, içeride yankı olmaması için dolap, aksesuar, tablo v.s eklenebilir, cam olacaksa perde / stor/ jaluzi gibi alternatiflerde düşünülebilir)
Tecrübeme dayanarak ofis tutacağınız yer için önerim eğer yazılım / tasarım gibi sokaktan geçen adama satılmayacak işler yapacaksanız kesinlikle cadde üzeri veya çarşı içi gibi dükkanlara bakmayın. Çalışamazsınız. Bu tarz kişinin konfor alanında odaklanarak çalışacağı işler için en iyisi 1+1 daire tarzı yerlerdir, bunlarıda görevliden veya bir komuşunun zilini çalarak sorgulayın. Bina ile bi alakanız tabiki olmayacak ancak örnek veriyorum üst katınızda çocuklu bir aile olacaksa orası size uygun olmayabilir.
Ben ayrıca dükkan olarak kullanacağım yoldan geçenede satacak bişey bulur vitrine koyarım günlük masraflarım çıkar diyorsanız o ayrı, o zaman cadde üzeri biryer bakmaya çalışın. Ben şahsen girmem o işe çalışırken telefonları bile rahatsız etme moduna alıyorum odak gerektiren bir iş yaparken arada çat kapı dükkana girecek adres soracak veya ufak tefek satışlar için gelecek müşterinin asıl işin ilerlemesine zararı olur.
Profilinizde İstanbul yazıyor tek çalışacaksanız ve tüm işleriniz için bir dizüstü bilgisayar yetiyorsa ortak çalışma alanları var yasal adres teminide sağlıyorlar. Şirketinizi oraya kurarak veya taşıyarak başlamanız birçok giderden başlangıçta sizi kurtarır. Hemde networking açısından çoğu zaman işinizede yarar.