Türkiye'de kimse ön ödeme yapmaz, böyle rakamlarda da vadeli çalışırlar diye tahmin ediyorum. Buradaki süreçte çok titiz olmanız lazım.
Bu soruyu sorduğunuza göre kurumsallığınız da yok. Eğer ki şirketiniz varsa satın alma sözleşmesi imzalayıp muhasebecinize iletin o da damga vergisini ödesin (bunu neden diyorum devlete intikal etmediği sürece sözleşmenin geçerliliği yok) Sözleşmeye gecikme için gün başına sözleşme bedelinin %0,5'i gibi rakamlar koyabilirsiniz.
Bunun yanı sıra müşterinizle konuşurken imalatçı size termin süresini örnek veriyorum 30 gün diyorsa siz müşterinize kesinlikle 45 gün deyin. İmalatçıların dertleri, tasaları, yalanları bitmez. Siz termin tarihinin üzerine 15-20 gün koyarsanız müşterinize karşı mahçup olmazsınız.
Daha sonrasında da en önemli kısım ödeme kısmı; çek mi alacaksınız vade dolunca havale mi yaptıracaksınız yoksa ürün tesliminde ödeme mi çalışacaksınız?
Şirketimiz var dediğiniz süreçleri takip edebiliriz. Sadece büyük satışı yönetme konusunda tecrübem yok. Ödemeyi nakit alacağım. Değerli bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.