barisdongel adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Eski iş yerimde 9 ay sigortasız çalıştım. Maaşımı banka hesabıma "Borç veriyorum" açıklaması ile aldım. Şimdi bazı problemler yaşadık ve ben işten çıkarken destek verip teslim edeceğim şeklinde söz verdiğim bir işi tam olarak bitirmeden desteği kestim. Çünkü proje asla bitmiyor 2 aydır destek veriyorum ücretsiz ve olur olmaz rahatsız ediliyorum sürekli, bana sormadan kişisel numaram müşteri gruplarına ekleniyor felan.
Sonuç olarak eğer dava edilirsem başım ağrır mı yoksa çekineceğim bir şey yok mu ?
Bu konuyu siz değil eski işvereniniz "ben eski bir çalışanımı 9 ay boyunca sigorta yapmadan kayıt dışı çalıştırdım, üstelik çalışma ücretini öderken borç veriyorum açıklaması ile bankaya yatırdım. Şuan ne yapmalıyım ?" şeklinde açsaydı emin olun bir yolu bulunur işçiyle anlaşma yoluna gidin derdim. Çünkü sizin rahat olmanız gerekiyor, işverenin değil.

Hadi o parayı size borç olarak verdi diyelim ve geri isteyecek. Bu sefer çalışma ücretini ödememiş olacak ?

Çalışma ücreti o işyerinde 5 ve daha fazla işçi çalışıyor ise işveren tarafından banka üzerinden ödenmesi zorunludur.
“Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik” Madde 10 : İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az beş olması halinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler."

Usulüne uygun ödenmemesi halinde 4857 İş Kanunu Madde 102/a'ya göre uygulanacak idari para cezası her bir ay için 2023 yılında 956 TL'dir.

Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ise işyeri tescili, işe giriş bildirgesi, sigortasız çalışılan ay ve tespitlere göre kurum tarafından tutulacak denetim raporuna göre belirlenir. 9 ay sigortasız işçi çalıştıran işverenin ödeyeceği idari para cezası yüklü olabilir.

Ayaklarınızı uzatın, bir keyif kahvesi için. İçiniz rahat olsun. Bir davaya bakar.