hayır, süreçler öyle değil. Ama bahsettiğin marka bu şekilde. aslında onların da yapacakları birşey yoktu eminim. çin'den ucuz olsun diye kimin elinde eldekamış, demode, defolu çip kullandığı için ıskartaya ayrılmış mal varsa alıp kullanmaya çalışırsan böyle olur. arıza dediğin aslında bilgisayarın içerisindeki parçaların birbiri ile konuşmayı becerememesinden ibaret büyük ihtimalle. kimi kondansatörler ısınınca özelliklerini değiştiriyor, kimi kontrol çipleri ısınınca saçmalaıyor, belki çalışma frekansları kayıyor, belki arada çalışırken bir adım atlıyorlar. belki soğukta belki sıcakta. belki çok akım çektiklerinde, yük altında çalıştıklarında. belki bilgisayarındaki basılı devrelerde sorun var ve zamanla iletkenlik özellikleri değişiyor, her basılı devre yolu aslında birer bobin gibi de işlev gösterebildiğinden belki sorun çıkartıyor, belki kısa devre olması gereken iki yolun arası direnç gösteriyor... belki lehimler zamanla veya ısındıkça özelliklerini yitiriyor.

bunlar hep üretimden kaynaklanan ve zamanla başgösteren sorunlar. evet, makinayı ilk defa çalıştırdığında düzgün gibi gözüküyor ama kullanılan malzemedeki problemler bunlara sebep oluyor. bu tip üretimden çıkan çipler var mesela. adam onbin tane üretmiş, tek parti üretim. bunlar rastgele test ediliyor ve standartlara uygun bulunmuyor. o parrtiyi fabrika olduğu gibi ıskartaya çıkartır. çünkü tek tek test etmek maliyetli olur ve zaman alır. o üretim partisi aslında çöpe gider değil mi... hayır... biri gelip o parti üretimi satın alıyor. daha uygun bir işte kullanıyor. mesela bilgisayar işi için kullanılamaz olan bir çip atıyorum duvar saati yapımı için uygun olabiliyor. aslında defolu, sorunlu ama duvar saatinde o sorunu ortaya çıkartabilecek bir sıcaklık, güç kullanımı vs yok. bu sebeple alıyorlar. bazen mesela ethernet kartı üretimi için uygun olmayan çiplerle ethernet kartı üretiliyor. aslında bazen değil, her zaman... bu durumda 20 dolar olan ethernet kartını adam beş dolara maletmiş oluyor. bunu kim alıyor.... üçüncü beşinci dünya ülkeleri... kime satıyor... üçüncü beşinci sınıf fakir, hakkını aramasına imkan olmayan, tüketici haklarının bulunmadığı, "amaaan bize ne bir daha almazlarsa almasınlar" mantığı ile iş yapan firmaların olduğu ülkelere...

bil bakalım biz hangi ülke grubundayız....

bu coğrafya uyduruk, kalitesiz malların dolaştığı birmilyoncu cenneti gibi. hele hele o dediğin marka... zaten eskiden de öyleydi, ben ilk kurulduğu zamanları hatırlarım....