Bazılarına katılmıyorum. Pek çok şantiyede işçilere yapılan muamele bahsettiğinizin çok çok üzerinde saygılı gerçekleşiyor. Ayrıca aylık maaşları en az 45 bin ile 75 bin arasında değişiyor. Ekipman kullanımı da ayrı bir nokta şantiye şefi müteahhiti ikna etmeye çalışsa işçiler ne yazikki gereken özeni göstermiyor. Kaliteli ve sıfır ekipmanı aldığınızda takmıyorlar. Ben 30 yıldır geziyorum abi bana bir şey olmaz diyorlar. Zaten sıcak kim takacak, rahatsız ediyor vb. söylemleri oluyor. Prosedür gereği müteahhit işten çıkarması lazım ancak yeniden temiz bir usta bulmaya kim uğraşacak deniyor.

Malzemelere gelince kaliteli de olsa kötü de olsa en büyük problem işçilikte. O kadar mühendis ince hesaplar ile bir ürün çıkartıyor. Aklınıza hemen beton, demir, statik proje gelmesin, en temelinden pencere bile düşünebilirsiniz. Pencerenin montajını yapan sözde usta 2 tane vida ile pencereyi delip delme çatma bir montaj yapıyor. O kadar hesap ARGE ürün geliştirme boşuna gidiyor. Ne ses ne ısı yalıtımı kalıyor. Örneğin ucu bucağı yok. Akustik hesap yaparsın, cam kalınlığını her detayı hesaplarsın, ülkemizde denetim olmadığı için müteahhit gider en ince camı taktırır.

Yozlaşmış eğitim sisteminde artık önüne gelen ne yazikki mezun oluyor. Çok daha sıkıntılı günler bizi bekliyor, temiz işine özen gösteren bir mimar bir mühendis bulmak çok zor olacak. Çünkü sizi çürüten bir sistem var. Türkiye'nin inşaatlarında büyük çoğunluğunda şantiye şefi yoktur. Kağıda imza atarlar, şantiye şefi gibi görünürler, parasını alırlar ve 1 kere bile şantiyeye gitmezler. Her ay 25 -30 bin verip bir mimar veya mühendis tutmak yerine tek seferde 15 bin verip su kağıda imza at gelme derler. Sonrasında tüm sorumluluk altında ezdirirler. Bu teklifi kabul eden şantiye şefi maalesef çok fazla o sebeple zaten olmayan denetim tamamen parçalanmış bir hale bürünüyor.

Gerçekten detaylı bir proje çözersin, hem ekonomik karşılığını alamazsın, hemde istemezler çünkü işçiliğini yaptırmak istemezler.

Bahsettiğiniz sözde meslektaşlarımız daha da artmaya devam edecek. Başarılı olanlar da farklı sektörlere kayacak. Denetim mekanizması ve liyakat olmadan ülkede bir şey gelişemez.