2001 yılından beri birçok inşaat işinde şantiyede çalıştım. Gözümüzün önünde olup da görmediğimiz ve yanlış bildiğimiz bazı şeyleri bizzat görüp yaşadığım deneyimlerden paylaşmak istiyorum. Asansör firmaları ve asansör montajı ve güvenliği konusunda birşey diyemem. Ancak genel olarak inşaat sektöründe şaşmaz bazı standart sapkınlıklar vardır. Kanunları kuralları çiğnemek ve işi kötü yapmak üzerinde kutsal bir bağla birbirine bağlı sayısız dişli. Bu dişlilerden oluşan makine öyle bir şey ki, ahlaklı dürüst bir tane çalışan sistem içinde ezilip dışlanıyor. Ancak hırsız rüşvetçi yalakalık yapanlar bunları ne kadar fazla yaparsa o kadar ödüllendiriliyor. Acayip tuhaf ve ironik, ancak şantiyeler bu durumda.
1. Bir bina inşaatı işi ne kadar uzarsa oradaki amir şef vs kıyak yakalılar o kadar fazla maaş alır. O yüzden işi bitirmemeye bakarlar. Ancak bu süreçte işçi en çok zarar eden ve ezilen kesim oluyor.
Bir de işi bilmeyen veya yanlış yerde duran alt taşeronlar kaybediyor.
2. Alman fransız amerikalı vs mühendis, şantiye şefi ve yüksek mühendis gibi personel kılık kıyafet konusunda son derece iş güvenliği ve iş sağlığına %100 uyumlu olarak şantiyeye girerler.
Aynı kademedeki türk personel ise şantiyede Tarkan, Kenan Doğulu veya Mustafa Sandal kılığıyla gezer. Jöleli saç, marka tişört, pahalı gözlük ve kot pantolon giyip gezer, kendilerini tanrı zannederler.
3. İhaleleri hep akp yandaşı firmalar alıyor diye söylenir duru. Ancak şirket ve holdinglerin çoğu akp-erdoğan düşmanıdır. Mühendis mimarından ustasına kadar personelin çoğu sabah akşam düzenli olarak akpye söver. Akp sayesinde devasa ihaleler alıp büyük paralar kırarlar ama kutsal dinleri gereği daha fazla sövmeye devam ederler.
4. Şirketler en çok parayı öncelikle kötü malzeme kullanmaktan kazanırlar. malzemenin kalitesi ve fiyatı karşılaştırınca uçurum farkları ortaya çıkar. En ucuz en adi malzeme sayesinde şirketler büyük kazanç sağlar. Nasıl onaylanıyor bilmiyorum ama birçok şantiyede yapılan iş b*k gibi dökülür. Ama bir şekilde kabul ettirir hakedişi kaparlar.
5. Bir şantiyede işe başladığınızda formalite icabı ayakkabı gözlük yelek baret gibi birçok malzeme bulunan listeye imza attırırlar. Ancak ayakkablı baret ve yelek dışındakiler şantiyede görülmez bile.
Normalde iş gözlüğü de en önemlilerden biri. Ancak sıfır gözlükle demir kesilenbir şantiyede 3 ay çalıştım. Üstelik uluslararası bir prestij projesi.
Çokşey daha yazılır ancak daha fazla vaktinizi almayayım. Asansör kazsı üzerinebirçok şey söylendi ancak inşaat şantiyeleri hakkında sadece şantiyeye girenlerin bildii ancak hiç değinilmeyen birçok gerçek var. sadece uç noktalarda kaza veya olay yaşanınca gündem oluyor.
İşin doğrusu, işçinin bu ülkede köpek kadar değeri yok.