Merhabalar,
Çok güzel bir ergüman ve çeviriler, böyle konular içerikler görmek sevindiriyor. Benim kendi gözümde olayı açıklayayim.
SEO'nun ben direk biteceğini zannetmiyorum, ama isim değiştirip "arama motoru" yerine başka bir ad alabileceğine inanıyorum. SEO'nun temel amaçlarından biri, işletmeye, kuruma veya başka istenen hedefe yönelik trafik ve dönüşüm arttırmak için kullanılan yöntemler. Tek amacı "google" değil, ama şu anda nispeten tekel olduğu için Google. Bir işletme, nereden "hit" alıyorsa veya alacaksa, SEO işi oraya doğru yönelecek. Duckduckgo optimizasyon neden kimse yapmıyor? Sebebi, getiri yok. Aynı şekilde, SEO'cu GOOGLE için sırf çalışmaz, ama ana kaynak ve hit getirdiği için çalışır.
Yarın bir gün, arama motorları "asistan" haline geldiğinde SEO'cuların tecrübeleri veya yönelimini buna yönelik olacaktır. İçerik pazalarlaması, anahtar kelime ve rakip analizleri, Google EEAT yaratmak (otorite) ve Bilgi paneli(Knowledge Panel) kavramları hepsi aslında markalaşmaya, dijital pazarlamaya ve dönüşüme destek oluyor. Yani firmaların ve işletmelerin yegana amacı "hit" arttırmak veya "dönüşüm".
Bu durum çerçevesinde SEO uzmanları ikiye yönelimi daha fazla olabilir. İlki işin teknik tarafaı (yapay zeka, otomasyon ve python veri bilimi) ile ikinci olarak Dijital Pazarlama Tarafı ( Call-to-action, Temel Pazarlama, Dönüşüm, İçerik optimizasyonu, reklam, geri dönüşüm hatta bir miktar UX(kullanıcı deneyimi) evrilebilir. Hepsi birbirinden borç özellikler alabilir. Bir kişide birden fazla bilgi vb olabilir ama benim yönelim bu şekilde.
Bir tarafta "otomasyon" ve yapay zeka, python ilerlerken, diğer tarafandan "markalaşma, dijital pazarlama, remarketing"gibi kavramlar da artıyor. Bu noktada, Dijital Pazarlamanın bir dalı olan "SEO", "google" olmaktan çıkabilir, bu noktada bir SEO uzmanı bir tarafda kendini belirli yönelime doğru yönlendirebilir.
Ek olarak, SEO uzmanları bu optimizasyonlar sonucu bir "borsa" yarattı. Rakibiniz eğer "gov" veya devlet sitesi değilse(bir nakliyatçı düşünün, rakibi de nakliyatçı) veya endüstri sitesi ise,
sizin kesinlikle optimizasyon yapmanız gerekebilir. Bu en basitindne,
"8" saniyeden açılan site ile 2 saniye ile açılan site arasındaki "UX" deneyimi açısından fark eder. Bununla ilgili Ahrefs'in yayınladığı istatislik vardı. Teknik SEO'nun bir parçası olan "hızlandırma" dolaylı yoldan dijital pazarlamaya, dönüşüme ve diğer alanlara da etki ettiği görülüyor. Yani teknik seo, kullanıcı deneyimine etki ediyor. Bu sadece bir örnek.
Peki, ilerde salt "SEO" biteceğinden korkan genç bir SEO uzmanı şu an ne yapmalı?
1-Dijital Pazarlama ve UX odaklanmak isteyenler
2- İşin yazılım, yapay zeka daha fazla yönelmek isteyenler ise başlangıç python, veri bilimi, yapay zeka mantığına yönelik kurslar vb alabilir.
Son olarak, yazındaki "farklı kaynaklardan hit" alma olayı %100 doğru ve uzun süredir kendim bu yönde atılımlar yaptım. Google, son dönemlerde kabızlaştı - bunun temel sebebi "Quality treshold" dediğimi kalite standartlarını artması,. yapay zeka sonucu artık hit almanın(özellikle yeni nişler için) daha zor olması.
Kalite Standartlı hakkındaki konuma bakabilirsiniz.
https://www.r10.net/google-optimizas...te-prompt.html