Bizim ülkede paranın takibini yapmak çok zor. Danimarka’dayım 1 senedir burdayım daha nakit para görmedim neredeyse bi şişe su alanda gofret alanda kartla ödüyor heryerde pos cihazı var. Durum böyle olunca nakit para neredeyse kullanılmıyor mesela traş oluyorum kartla ödüyorum ve burda vergiler %40 %45 kazanca göre artıyor daha ben karttan traşın parasını ödediğim gibi devlet adamdan kesiyor. Nakit kullanımı neredeyse hiç olmadığı için gidip kendi hesabına 2000 yatırdığında hemen banka arıyor. Nerden geldi kanıtla diyor hatta annen baban yolladığında da aynı sorun araç alırken 20 binden fazla nakit kullanamıyorsun . Hatta ülke dışına Danimarka kronu yasakladılar artık Türkiye’de bi bankaya dkk koyamıyorsun bozduramıyorsun gidip Euro yapıyım dediğin zaman vermiyorlar geçen bi tanıdık gitt vermediler kendi parasını, diyorlar karttan çek dedi düğüne gidicem düğün davetiyesi istemişler oda şimdi yalandan davetiye yapmaya uğraşıyor .Kendi paranı bile çekerken nakit olunca binbir sorun.
Ama Türkiye’de hala emekli maaşını güvenliğe çektirenler var . Bu durumda zaten heryerde nakit dönüyor ve neredeyse herkes vergi kaçırıyor şahsen Türkiye’deki berberimde pos cihazı bile yok adam günde 3 binden fazla kazanıyor vergisi yok evlenirken altın yaptırdık bilezik ıvır zıvır faturası yok , gittiğimiz kahve 3 adam çalıştırıyor herşey nakit döndüğünden çaya fiş kesmediğinden vergisi yok, bi kömür ocağında Sevkiat sorumlusuydum dandik bi ocaktı günde 500 550 ton kömür çıkıyordu o zaman kömür tonu 1000 tl idi günlük 500 550 bin tl mal satıyordu faturasız haliyle herkes vergi kaçırıyor çünkü komple nakit dönüyor ülkede. Takibi yapılamaz ki bunun nakiti kaldırmak lazım yoksa hergün haberlerde görüyoruz geline 6 m nakit takıldı, gibi haberler adam annem verdi amcam verdi der . Herkesin evinde altın nakit illa bi birikimi oluyor . Nakit kullanılan bi ülkede takibini yapmak çok zor yapsan bile banka sana sorsa nerden geldi diye yurt dışından amcam getirdi dersin , düğünde takılmıştı annem altın olarak vermişti vs vs soruya cevabı bulmak kolay ülkede full nakit dönüyor . Haliyle küçük esnaftan kuyumcusuna büyük ihale alanlara kadar herkes vergi kaçırıyor . Durum böyle oluncada kaçırılmayacak şeylere vergiyi bindiriyorlar telefon , bilgisayar araba gibi şeylere zorla alıyorlar. Nakit kullanımını düşürmek lazım . Yurt dışında birine nakit verse birisi ne bankaya koyabilir ne Türkiye’ye getirebilir 10 bin Euro dan fazla varsa üstünde havalimanında bildirmek gerekiyor bildirincede devlet yine görüp nerden geldi diyor. Bildirmezsen bu sefer el koyuyorlar o yüzden yurt dışında kaçak çalışanlar yada illegal iş yapanlar gümrüklerde paralarını kaptırıyorlar