looktr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Alacağın ödenmemesi ve sigortanın hatalı yatırılması nediniyle edevlette alo170e şikayet ettim. Ancak arayıp öğrendim ki, para alacağı için arabulucuya gitmek, sigorta için ise iş mahkemeisne gitmek gerekiyormuş.

Eskiden çaçışma bakanlığına direk şikayet yapılıyordu. Hem arabulucu hem de mahkeme öncelikle teftiş ve haksızlığın tespit etmesi gerekiyor. Bu şekilde çalışma yapıyorlar mı? Yoksa benim durumu ispatlama imkanım yok.
looktr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Belirsiz süreliiş olduğu için ve iş bitimi olduğu için ayrıldım.
7036 Sayılı Kanun'a göre;

İş akdi sona eren kişiler iş mahkemesine müracaat etmeyerek direk olarak Arabulucuya başvurmaları gerekmektedir. Hak ve alacaklar ile ilgili kişiler doğrudan İş Mahkemesine müracaat edemezler. Hak ve alacaklarınız yani para alacağınız için arabulucuya başvurmanız gerekmektedir. Bahsettiğiniz gibi bakanlığa şikayet etmeniz durumunda iş müfettişleri tarafından inceleme yapılmaz. Çünkü kanun 2017 yılında değişti ve der ki işten ayrılan işçi hak ve alacakları için arabulucuya başvurması şarttır.

Sigortanızın yatırılmadığı ile ilgili ise arabulucunun aksine iş mahkemesine hizmet tespit davası açmanız gerekmektedir. İş mahkemesinde o işyerindeki çalışanlar, giriş-çıkışlar, hatta konuşmalar delil sayılabilir.