Piyasadaki evlerin rayiç bedellerine göre tutarlar belirlenir maksimum 10-12 arasıdır.
Hocam dediğiniz rakama razıyım 20 k üzeri benim için sıkıntı kredi çekmem gerekecek 20 k üstü için
2m'lik bir evde 35k alıyorlar. Düşük gösterirsen rayiçte düşük görünür. Lakin 5 sene içinde yüksek bir rakama satarsan devlet feci vergi alır.
Hocam 35 k tek taraflı mı yüzde 2 + yüzde 2 ile 2 m 80 bin tl ediyor toplam. 5 yılı bırakın 15 yıla satmam satamam bizimkiler çok katı bu konuda sattırmazlar.
Düşük göstererek alırsanız düşük ödersiniz. Yalnız satarken gerçek değeri söylerseniz dünyanın parasını verirsiniz haberiniz olsun.
teşekkür ederim hocam işin kuralına göre oynamak daha mantıklı gibi ama evi tekrardan satmayı düşünmediğim için sorun olmayacağını düşünmüyorum da bundan 3 yıl önce 150 binlik evler 1,5 milyon oldu neredeyse bu gidişle 2 milyonlar 10 m olsa takip edemezler her halde
Küçük bir not da ben ekleyeyim.
Eviniz 1M değerinde, siz belediyedeki rayiç bedel olarak görünen 200.000'i gösterdiniz.
Satarken de yine rayiç bedelden gösteririm, vergiden yana sıkıntı yaşamam dediniz. Alan kişiye de durumu açıklarım, sorun olmaz diye düşündünüz diyelim.
Burada şöyle bir problem var. İleride alan kişi nakit ödeme yaparsa bir şekilde çözümü sağlanıyor ama alacak kişi banka kredisi ile alırsan, banka eksperinin belirlediği rakam tapuda işlem görüyor. İşte o zaman çıkacak vergiyi tahmin bile edemezsiniz.
Yani düşükten alırım, ileride satarsam da düşükten satarım diye kesin bir gözle bakmayın. Kredi ile alacak kişilere bu yüzden satamayabilir ve nakit alıcı bulmak zorunda kalabilirsiniz.
çok açıklayıcı oldu teşekkür ederim.