Mucosoft adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben kamu hizmetlerinden söz etmiyorum. Dolmuş gibi özel sektöre bağlı hizmetlerden söz ediyorum. Özel sektör de olsa belediye tarafından fiyat belirleniyor. Her şehirde bu dediğiniz hizmet mevcut değil.
Dolmuşlarda da bahsettiğiniz sistem zaten uygulanıyor sadece kademelendirme sizin yazdığınız kadar hassas yapılmıyor.
Dolmuşların kartlı olması pratikte maliyetli bir iş ve yolcunun da dolmuşçunun da pek işine gelmeyecektir.
Çünkü insanlar duraktan binmiyor ve ara mesafeleri ölçmek binerken inerken kart basmak pratik olmayacak.
Kaç kilometre gidildiğinin hesabını yapmak için ciddi bir GPS takip sistemi kurulması lazım.
Ayrıca dolmuşçular genelde bir kooperatiftir ve hiç biri elden nakit para almak yerine kartla müşteri almaya yanaşmayacaklardır.

Bizde serbest piyasa öcü olarak görüldüğü için bir çok temel ihtiyacın fiyatını devlet kendisi belirliyor.
Belediyeden bu fiyat belirleme işini alırsanız o zaman dolmuş taksi plaka sınırlamasını da kaldırmak gerekir.
Çünkü bir bölgede dolmuş taşımacılığı tek bir kooperatife verip araçları sınırlandırdığınızda tekel haline gelir bunu kötüye kullanırlar.

Eğer sizin dediğiniz sistem yapılacaksa plaka tahdidi de kaldırılmalı.
Şartları sağlayan herkes taksicilik dolmuşçuluk yapabilmeli.
O zaman fiyatlar arz-talep dengesi içinde kendiliğinden denge bulur.
İsteyen fiks fiyatla yolcu taşır isteyen kilometre başı fiyatlandırarak müşteri taşır.
Birileri fırsatçılık yaparak fiyatı arttırırsa başka birileri de fiyat kırıp onların müşterilerini çalar denge sağlanır.
Ama taksi plakaya, dolmuş plakaya tahdit varken tekel durumundaki hat sahiplerini fiyat konusunda serbest bırakırsanız kesinlikle vatandaşın aleyhine bir fiyat politikası ortaya çıkar.